Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Trecerea celui mai mare fond forestier din Mures la un ocol privat a fost contestata

Directia Silvica Mures a contestat la Ministerul Mediului trecerea celui mai mare fond forestier din judet, de circa 135.000 de hectare, in administrarea unui ocol privat din Gheorgheni, judetul Harghita, in timp ce administratorul ocolului sustine ca fondul ramane in administrarea DS Mures, informeaza Mediafax.

Directorul coordonator al Directiei Silvice (DS) Mures, Vasile Miculi, a declarat, marti, presei ca nu isi explica trecerea in administrarea Ocolului Silvic Privat Gheorgheni a unei suprafate de padure ce cuprinde aria naturala protejata cuprinsa in situl Natura 2000 (masivele montane Calimani – Gurghiu), adica o suprafata de aproximativ 135.000 de hectare, in dauna DS Mures.

El a precizat ca din 2008 suprafata respectiva de padure – reprezentand in jur de 80% din totalul la nivel de judet – a fost administrata de DS Mures, dar recent aceasta a fost data in administrarea Ocolului Silvic Privat Gheorgheni, in baza unui punctaj.

"Nu stiu cum poate administra un ocol silvic privat, situat la marginea sitului, cu maxim 20 de angajati, suprafata de 135.000 de hectare de padure. Nu s-a licitat, s-a intocmit o documentatie, care a fost depusa la Ministerul Mediului. Comisia de analiza a acordat un punctaj mai mare ocolului silvic din Gheorgheni. Noi am facut contestatie in termenul de 48 de ore si am depus-o", a spus Miculi.

El a adaugat ca a cerut mai multe date de la minister, pentru a completa contestatia. Miculi a spus ca nu isi explica aceasta situatie, cu atat mai mult cu cat, din informatiile sale, administratorul ocolului respectiv ar fi fost reclamat de mai multe ori pentru defrisari abuzive, inclusiv in instanta. In contestatia trimisa Ministerului Mediului de Directia Silvica Mures se arata ca ocolul privat din Gheorgheni are o capacitate financiara mult inferioara DS Mures si se confrunta si cu lipsa de personal.

"Consideram ca Ocolul Silvic Gheorgheni nu are cum sa detina o capacitate financiara superioara DS Mures, atata timp cat din bilantul contabil al OS Gheorgheni reiese ca profitul pe anul 2008 a fost de 47.714 de lei (potrivit datelor Registrului Comertului), iar profitul DS a fost de 7.781.700 de lei. DS Mures are la dispozitie noua solarii si 125 de pepiniere silvice cu o suprafata de peste 85 hectare, care prin distributia lor asigura reproducerea materialului saditor pentru intreg situl, cu respectarea principiilor genetice de conservare a speciilor forestiere (…) DS Mures are zece ocoale silvice, din care cinci pe raza sitului Natura 2000, toate conduse de echipe de ingineri silvici", se arata in document.

In replica, administratorul ocolului privat din Gheorgheni, Melles Elod, contactat telefonic de corespondentul Mediafax, a declarat ca a castigat dreptul de administrare a unor arii protejate, iar fondul forestier ramane in administrarea Directiei Silvice Mures.

"E vorba de dreptul de administrare a unor arii protejate, planuri de management, inventarierea faunei si florei din situl comunitar Natura 2000. Fondul forestier ramane in administrarea Directiei Silvice Mures. N-a vrut nimeni sa ia acest fond. Nici vorba sa luam padurile, e vorba de verificarea regulilor de protectia mediului. Punctajul a fost apreciat de o comisie, la minister. Noi am depus o documentatie, in care prevedeam o investitie benevola in protectia mediului. Ei au oferit 400.000 de lei pe an, timp de zece ani, noi – aproape dublu", a spus Melles.

Acesta a precizat ca in cadrul proiectului va angaja rangeri, din care circa 40 vor fi specialisti din Mures. Potrivit sursei citate, proiectul a fost castigat pentru un areal special de protectie acvafaunistica de circa 55.000 de hectare in judetul Harghita si peste 120.000 in Defileul Muresului Superior.

Melles a precizat ca nu are niciun fel de probleme legale privind defrisarile. "Nu sunt nici cercetat penal, nici urmarit, nici condamnat, nu stiu de unde scot domnii de la Directia Silvica Mures asa ceva", a spus Melles.

El nu a exclus posibilitatea ca acuzatiile care i-au fost aduse sa se bazeze pe frica celor de la DS Mures ca rangerii ar putea sa descopere nereguli legate de protectia mediului in fondul forestier din judet.

spot_img

Ultimele știri