UE prevede un esec al COP15

Uniunea Europeana prevede un esec al Summitului pe probleme climatice de la Copenhaga din decembrie (COP15), desi "nimic nu e sigur pana in ultimul moment", a explicat luni unul dintre negociatori.

Motivul este lipsa rezultatelor in cadrul negocierilor privind schimbarile climatice, informeaza HotNews.

"Toata lumea este dezamagita de ritmul negocierilor, chiar daca personal nu ma asteptam la mai mult. Nu s-a ajuns inca la un compromis. Suntem inca la distanta mare de un acord la Copenhaga si mai avem doar 60 de zile pentru negocieri", a declarat seful Unitatii pentru Climat a Comisiei Europene, Artur Runge-Metzger.

Negociatorul european a indicat "actiuni" de "declaratii de intentie," dar de asemenea, "obstacole" in timpul celor doua saptamani de negocieri din Bangkok.

De aceeasi parere este si presedintele CE, Jose Manuel Barroso. “La acest stadiu al negocierilor, suntem periculos de aproape de un impas”, a declarat acesta. Negocierile vor continua pana pe 18 decembrie.

"Avem in fata noastra o cale dificila si nu trebuie sa ne lasam distrasi de discutii despre un Plan B, daca nu vrem sa sfarsim cu un Plan E semnificand esec", a avertizat Barroso, adaugand ca "asa cum a aratat recent un ONG nu exista plan B pentru ca nu avem o planeta B".

COP15 este numele conferintei pe tema schimbarilor climatice care va avea loc intre 7 si 18 decembrie la Copenhaga. In cadrul conferintei se va incerca incheierea unui nou acord de mediu, care sa inlocuiasca protocolul Kyoto din 2012, cand acesta expira. La conferinta vor particopa 192 de tari si sunt asteptati intre 12.000 si 15.000 de delegati ai ONU, precum si mii de jurnalisti si reprezentanti ai ONG-urilor de profil.

Foto: rsaartsandecology.org.uk

spot_img

Ultimele știri