Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Un scut solar ar putea bloca incalzirea globala

O serie de masuri urgente de stopare a schimbarilor climatice, printre care si construirea unui "scut solar", vor fi discutate in cadrul unei conferinte despre geo-inginerie, ce va avea lor in martie in California, transmite The Telegraph.

Alte posibile masuri sunt fertilizarea oceanelor, ce presupune deversare de fier in ocean pentru a stimula dezvoltarea planctonului. Oamenii de stiinta ar putea chiar sa creeze copaci artificiali, ce absorb dioxidul de carbon printr-un proces chimic.

Cele mai multe proiecte se ocupa de blocarea razelor soarelui, prin folosirea unor oglinzi ce ar orbita in spatiu. Alte strategii presupun eliminarea de compusi de sulf in atmosfera pentru a reflecta razele de soare.

O strategie si mai excentrica propune stropirea norilor cu apa sarata de mare pentru a le deschide culoarea. Norii s-ar transforma astfel intr-o suprafata mai puternic reflectorizanta.

Solutiile radicale ce vor fi puse in discutie la summitul din martie sunt considerate de unii cercetatorii drept "geo-piraterie". Societatea suedeza pentru conservarea naturii avertizeaza ca strategiile propuse s-ar putea transforma in noi probleme globale, in cazul in care nu sunt documentate suficient inainte de a fi puse in aplicare.

Printre tehnicile de geo-inginerie folosite deja pe scara larga se numara deplasarea norilor de ploaie catre zonele afectate de seceta, un procedeu utilizat in China.

Foto: The Telegraph

spot_img

Ultimele știri