PwC: 30% din energia termica produsa in Romania se pierde pe retea

Se estimeaza ca aproape 30% din energia termica produsa in Romania se pierde inainte de a ajunge la consumatori, pierderi de trei ori mai mari decat cele inregistrate in alte state europene, potrivit raportului PricewaterhouseCoopers Romania (PwC) „Provocari si oportunitati pentru sistemul de furnizare centralizata a energiei termice din Romania”.

Consecinta acestei ineficientei a sistemului se reflecta in costul giga-caloriei, care in Romania este cu 20% mai mare decat in alte state membre ale Uniunii Europene. Potrivit raportului, sistemul de furnizare centralizata a energiei termice din Romania necesita investitii de 5 miliarde de euro in urmatorii 10 ani pentru a-si imbunatati eficienta, a-si reduce pierderile si a se conforma cu standardele Uniunii Europene de mediu.

„Sistemul centralizat de termoficare din Romania este foarte ineficient si se bazeaza in mare masura pe subventiile de stat pentru a asigura energie termica la costuri suportabile pentru populatie” a declarat Bogdan Belciu, Partener, Servicii de Consultanta pentru Management, PwC Romania, unul dintre autorii raportului.

Singura optiune viabila pentru a intreprinde asemenea investitii in intervalul de timp amintit este prin intermediul unei implicari mai puternice a sectorului privat in acest domeniu si prin Parteneriate Public-Privat, in conditiile in care, in actualul sistem controlat in principal de autoritatile locale, valoarea investitiilor anuale intreprinse se ridica la doar 30 de milioane de euro, suma total insuficienta.

Valoarea medie a subventiilor acordate la nivel national se ridica la 40% din pretul aprobat de distributie pentru operatori per gigacalorie, ceea ce costa bugetul public pana la 500 de milioane de euro anual. In ciuda nivelului ridicat al subventiei, cei mai multi operatori din domeniu raporteaza pierderi si au un grad ridicat de indatorare, ceea ce impiedica finantarea investitiilor necesare in reabilitarea si optimizarea sistemului.

Costurile cu agentul termic ar putea creste cu 12%

“Incepand cu iarna viitoare, potrivit memorandumurilor cu Uniunea Europeana si Fondul Monetar International, criteriile de acordare a subventiilor pentru populatie se vor schimba. Acest lucru ar putea genera probleme sociale importante, tinand cont de faptul ca noi estimam ca, in absenta unor modalitati alternative de a distribui ajutoarele de caldura catre categoriile vulnerabile de populatie, costurile cu agentul termic ar putea depasi nivelul acceptat de suportabilitate de 10% din veniturile medii pe gospodarie, ajungand la 12% la nivel national, sau chiar 14-15% in unele regiuni” a adaugat Bogdan Belciu.

Cu toate acestea, raportul PwC arata ca printr-o implicare mai puternica a sectorului privat in acest domeniu si un nivel mai ridicat al investitiilor, sistemul de incalzire centralizata ar putea deveni viabil din punct de vedere economic, furnizand agentul termic la costuri cu 20% pana la 40% mai mici decat in sistemul individual de incalzire, cu un nivel semnificativ mai redus de emisii de gaze cu efect de sera.

In ultimii 15 ani, numarul oraselor si comunelor conectate la sistemul centralizat de termoficare a scazut de la peste 300 de municipalitati in 1996, la doar 100 in 2010, dintre care 83 sunt orase si 17 sate. Per total, doar 18,37% din populatia Romaniei are acces la energia termica furnizata in sistem centralizat.

Capitala consuma 37% din energia termica distribuita la nivel national, in vreme ce regiunea Centru (judetele Alba, Sibiu, Mures, Brasov, Harghita si Covasna) are cea mai redusa rata de penetrare pentru sistemul de incalzire centralizata.

Cosmin Zaharia

Foto: mytex.ro

spot_img

Ultimele știri