WWF: Scenariu cutremurator pentru zona arctica

Un raport lansat astazi de organizatia WWF (World Wide Fund for Nature) la Generva arata ca incalzirea regiunii arctice are consecinte globale mai rapide si mai dramatice decat se estima anterior, chiar si de catre Grupul Interguvernamental pentru Schimbari Climatice (IPCC) VEZI STUDIU.

Raportul „Arctic Climate Feedbacks: Global Implications” aduce dezvaluiri noi datorita faptului ca ia in considerare factori precum interactiunea incalzirii arctice cu atmosfera. Specialisti in climatologie din mai multe tari aduc o serie de argumente care stabilesc o legatura directa intre incalzirea regiunii arctice si modificarile la nivelul climatului global.

“Ceea ce a descoperit echipa care a realizat studiul este un scenariu cutremurator. Raportul ne spune, practic, ca incalzirea regiunii arctice este mai mult decat o chestiune locala, este o problema care afecteaza intreaga planeta. Altfel spus, daca nu reusim sa mentinem temperaturile normale in regiunea arctica, consecintele se vor rasfrange asupra comunitatilor umane de pretutindeni” , a declarat Dr. Martin Sommerkorn, specialist in schimbari climatice in cadrul Programului Arctic al WWF.

Pe de alta parte, pierderile masive de gheata cauzate vor influenta circulatia atmosferica si vremea din zona arctica si din imprejurimi. Astfel, temperaturile si precipitatiile din Europa si America de Nord vor suferi modificari drastice, afectand agricultura, padurile, dar si rezervele de apa.

Daca procesul de incalzire continua, solurile inghetate din regiunea arctica se vor subtia tot mai mult si vor elibera cantitati mari de carbon, sub forma de CO2 si metan – un gaz cu efect de sera foarte puternic.

Conform raportului WWF, nivelul marii va creste cu peste un metru pana in 2100- mai mult decat dublul nivelului anticipat de IPCC in 2007- si numeroase inundatii vor lovi zonele de coasta, afectand mai mult de un sfert din populatia planetei.

WWF s-a aliat cu mai multe organizatii de mediu din lume si a intocmit o schema de tratat pentru Conferinta de la Copenhaga, prin care s-ar putea reduce emisiile de dioxid de carbon, pana la un nivel care ne-ar tine departe de efectele negative ale incalzirii globale.

spot_img

Ultimele știri