”Cumpara verde”, primul portal de produse eco

Institutiile care vor sa achizitioneze produse ecologice au la dispozitie portalul ”Cumpara verde”, lansat astazi de Fundatia Terra Mileniul III. Producatorii si distribuitorii isi pot inscrie online produsele ecologice pe www.achizitiiverzi.ro, iar cei interesati pot gasi si o sectiune de legislatie in domeniu.

Portalul a fost conceput ca o platforma de dialog intre companii, ONG-uri de mediu si institutii publice, aducand laolalta cele doua parti ale unei piete in formare in Romania (cumparatorii si vanzatorii), pentru a convinge populatia sa se orienteze catre un comportament de consum eco.

Pana in prezent, pe site s-au inscris aproximativ 70 de companii. Firmele pot inregistra gratuit maximum 5 produse/servicii ecologice, iar pentru fiecare produs suplimentar vor plati o taxa de 20 euro.

Companiile ce ofera produse si servicii verzi le pot inscrie in urmatoarele categorii:

– Cladiri
– House & Homes
– Materiale
– Sanatate & Igiena
– Alimentatie bio
– IT & Software
– Protectia mediului
– Transporturi

Catalog pentru institutii

Tot in cadrul proiectului ”Cumpara verde” va fi realizat un catalog al produselor si serviciilor ecologice. Acesta va include aproximativ 100 de companii dintre cele care se vor inscrie pe Portalul Achizitii Verzi si va fi distribuit catre 600 de administratii publice din Romania.

Politica de achizitionare de produse ecologice incurajeaza dezvoltarea tehnologiilor curate si “prietenoase” mediului si a produselor cu impact cat mai mic asupra mediului pe intreaga durata de viata.

Proiectul “Cumpara verde!” este finantat de Guvernele Islandei, Liechtenstein si Norvegiei prin Mecanismul Financiar al Spatiului Economic European, avand ca obiectiv cresterea gradului de informare si constientizare privind sistemul de achizitii publice ecologice.

Romania, ca stat membru UE, are obligatia de a indeplini o tinta de 50% privind achizitiile publice ecologice pana in 2010.
 

spot_img

Ultimele știri