Record mondial de intensitate a fasciculelor la acceleratorul de particule LHC

Large Hadron Collider (LHC), cel mai mare accelerator de particule din lume, a stabilit vineri, la miezul noptii, un nou record mondial. El a produs fascicule de intensitate mare care au generat o luminozitate inegala, anunta Centrul European de Cercetări Nucleare (CERN), in cadrul unui comunicat citat de Mediafax.

Astfel, conform comunicatului, LHC a reusit sa stabileasca "un nou record mondial de intensitate a fasciculelor" pentru un accelerator de particule, reusind sa doboare precedentul record, stabilit anul trecut de, Tevatron din cadrul FERMILAB din Chicago (SUA)

“Cheia succesului LHC este reprezentata de intensitatea fasciculelor. In concluzie acesta este un important pas inainte”, a declarat directorul general CERN, Rolf Heuer.

Mai precis, cu cat intensitatea este mai mare, cu atat se deschide calea spre mai multe coliziuni, si, prin urmare, se obtin mai multe descoperiri si date, a explicat Heuer.

Măsura numărului de coliziuni care au loc între particulele din accelerator este data de luminozitate. O luminozitate mai mare se traduce prin mai multe particule care pot intra in coliziune, lucru foarte important atunci cand este cautat un proces rar.

Foto: cobolhacker.com

Florin Tulbure

spot_img

Ultimele știri