Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Respiratia umana, o noua sursa de energie?

Studentul Jian Shi si profesorul Xudong Wang, de la Universitatea din Wisconsin-Madison, USA, au pus la punct un dispozitiv capabil sa converteasca energia mecanica produsa de corpul uman in cantitati minuscule, cum ar fi cea provenita din respiratie, in curent electric.

Inventatorii au realizat o microcentura din poliflorura de viniliden, care vibreaza la stimuli de intensitate mica, cum ar fi respiratia, si care produce destula energie pentru activarea unor microdispozitive electronice.

Sistemul miniaturizat ar putea permite in decursul unei zile, de exemplu, utilizarea respiratiei pentru a alimenta microaparate corporale, cum ar fi pacemaker-ul cardiac, un dispozitiv medical ce foloseste impulsuri electrice.

Secretul acestei inovatii il constituie proprietatea anumitor materiale (poliflorura de viniliden) de a transforma un stres mecanic, indus, in incarcatura electrica, denumita piezoelectricitate.

“Ceea ce facem noi este, practic, sa recoltam energie mecanica din sisteme biologice. Fluxul de aer din respiratia umana normala circula cel putin cu 2 metri pe secunda si am calculat ca, daca am subtia suficient materialul din poliflorura de viniliden, microvibratiile ar putea produce un microwatt de electricitate”, a spus profesorul Wang.

Invenția poate fi de folos nanotehnologiei si electronicii miniaturizate, domenii unde se lucreaza la crearea unor dispozitive biomedicale care sa monitorizeze, spre exemplu, nivelul de glucoză din sange la diabetici ori sa mentina bateria unui pacemaker mereu încarcata. Pentru ca aceste aparate să funcționeze este necesară o cantitate mică de energie constantă, sursă care poate fi chiar respirația umana.

 

 

Mihaela Pavnutescu
 

spot_img

Ultimele știri