Romania devine tot mai dependenta de gazele naturale aduse din import

Romania isi va creste dependenta fata de gazele naturale provenite din import, mentioneaza Strategia energetica a Romaniei pentru perioada 2007-2020, actualizata pentru perioada 2011 – 2020.

Varianta actualizata a Strategiei, elaborata de Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, este acum postata pe internet, in vederea consultarii publice.

Potrivit acestui document, consumul de energie al Romaniei va creste relativ constant in perioada 2011 – 2020.

Aceasta situatie va duce si la cresterea consumului de gaze naturale al Romaniei, cel putin pana in anul 2015.

“Gazele naturale vor ramane cel mai scump combustibil, dar produc cel mai redus impact asupra mediului in comparatie cu ceilalti combustibili fosili si asigura cel mai ridicat randament in productia de energie electrica”, afirma autorii Strategiei energetice.

La polul opus, lignitul ramane cel mai ieftin combustibil, raportat la unitatea de energie continuta.

In anul 2011, Romania a consumat 7,5 miliarde de metri cubi de gaze naturale din import, precum si 10,8 miliarde de metri cubi din productia interna.
Estimarile arata ca, in anul 2015, 8,5 miliarde de metri cubi vor proveni din import, iar 10,6 din productia interna. “Dupa anul 2015 raportul intre importuri si productia interna se va inversa, pe fondul epuizarii treptate a rezervelor interne de gaze naturale”, mentioneaza Strategia energetica a Romaniei.

Pentru a reduce impactul negativ al acestei situatii, “avand in vedere reglementarile europene in materie (Directivele 2003/55/EC si 2009/73/EC) se impune renegocierea acordurilor internationale incheiate cu Federatia Rusa pentru tranzitul de gaze naturale”.

Proiectul AGRI: Azerbaijan – Romania – UE

Pe de alta parte, Romania doreste sa participe la actiuni internationale care sa reduca dependenta fata de Rusia. Cel mai recent proiect, mentionat de Strategia energetica revizuita, este AGRI (Azerbaijan, Georgia, Romania Interconnector, la care a aderat ulterior si Ungaria). Proiectul este destinat transportului gazelor naturale din Azerbaijan catre Uniunea Europeana.

In prima etapa, gazele ar fi transportate prin conducta pana pe malul georgian al Marii Negre. Ar urma lichefierea acestora si transportul cu metaniere pe Marea Neagra, pe directia est – vest, apoi gazeificarea intr-un terminal LNG la Constanta. In final, gazul metan ar fi transportat prin sistemul de conducte de pe teritoriul Romaniei, spre alte tari europene.

Un punct sensibil al acestui program este insa faptul ca 70 la suta din conductele de gaze de pe teritoriul Romaniei au deja durata de functionare depasita.

Pe de alta parte, Romania va continua sa promoveze sistemele de producere a energiei din surse “verzi”. Consumul de energie din surse regenerabile a fost de 33 la suta din consumul intern brut, la nivelul anului 2010. Potrivit Strategiei energetice revizuite, el va creste pana la 35 la suta in anul 2015 si va atinge 40 la suta in anul 2020.

Mihai Diac

Foto: news.kievukraine.info

Citeste si:

Evaluarea de mediu a Strategiei energetice a Romaniei: 78 la suta efecte pozitive

Romania isi va modifica strategia energetica in functie de politica UE

spot_img

Ultimele știri