Romania promite sa reduca utilizarea pesticidelor

Autoritatile romane au decis sa adopte norme stricte privind utilizarea pesticidelor, menite sa previna accidentele grave si pagubele aduse mediului de aceste substante toxice.

Romania urmeaza sa aiba un Plan National de Actiune pentru “utilizarea durabila” a pesticidelor, precizeaza un proiect de Ordonanta de Urgenta elaborat de specialistii Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

Noul act normativ este necesar pentru armonizarea legislatiei romanesti cu aceea a Uniunii Europene si pentru reducerea dependentei de pesticide, prin cautarea unor “alternative nechimice”.

"Daca sunt excluse biotehnologiile, aceasta decizie este exceptionala"

"Daca metodele alternative exclud folosirea biotehnologiilor sau a organismelor modificate genetic, aceasta masura de reducere a pesticidelor este exceptionala", a declarat, pentru Green Report, Marian Cioceanu, presedintele Asociatiei Bio Romania. Potrivit acestuia, in sistemul agriculturii ecologice sunt deja inregistrati circa 10.000 de fermieri romani. 300.000 de hectare sunt certificate ecologic, dintre care 100.000 de hectare reprezinta teren arabil.

Presedintele Bio Romania anunta ca membrii asociatiei sunt dispusi sa organizeze chiar o "Zi a portilor deschise", in care sa prezinte cele mai bune metode pentru inlocuirea pesticidelor.

Initiatorii Ordonantei de Urgenta avertizeaza ca neadoptarea ei ar conduce la “afectarea sanatatii umane si a mediului inconjurator prin utilizarea produselor de protectie a plantelor, afectarea culturilor si a mediului prin utilizarea produselor de protectie a plantelor de catre persoane neavizate” dar si la aplicarea de sanctiuni financiare impotriva Romaniei de catre Curtea de Justitie a Uniunii Europene datorita neindeplinirii obligatiilor de transpunere a Directivei europene 2009/128/CE.

Planul National de Actiune va fi elaborat de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Ministerul Mediului si Padurilor, Ministerul Sanatatii si Academia de Stiinte Agricole si Silvice “Gheorghe Ionescu Sisesti”. Planul National de Actiune va include norme referitoare la reziduurile de pesticide, la protectia lucratorilor si a mediului.

Metodele nechimice de inlocuire a pesticidelor, recomandate in Planul de Actiune, ar putea fi procedee fizice si biologice de control asupra organismelor daunatoare, sau procedee agronomice cum ar fi, de exemplu, rotatia culturilor.

Planul national de actiune al Romaniei va fi comunicat Comisiei Europene si statelor membre ale UE pana la data de 26 noiembrie 2012.

Mihai Diac

Foto: www.ecomagazin.ro/scaderea-nivelurilor-admise-de-pesticide/
 

spot_img

Ultimele știri