Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Romania va acorda Moldovei 100 milioane de euro pentru proiecte de mediu

Romania a decis sa aloce 100 milioane de euro Republicii Moldova, suma ce reprezinta contributia tarii noastre la finantarea internationala timpurie („fast start finance”) pentru combaterea schimbarilor climatice in statele aflate in curs de dezvoltare, a anuntat ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely.

Cu prilejul Conferintei de la Cancun, ministrul Laszlo Borbely a discutat cu omologul din Republica Moldova, Gheorghe Salaru, referitor la proiectele ce urmeaza a fi dezvoltate in cadrul Acordului dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Moldova, privind implementarea programului de asistenta tehnica si financiara, in baza unui ajutor financiar nerambursabil de 100 milioane de euro.

Potrivit ministrului, sunt deja in curs de identificare tipuri de proiecte care vizeaza combaterea schimbarilor climatice, a caror valoare o sa fie de 15 milioane euro in perioada 2010-2012. Potrivit oficialului, proiectele prioritare vor fi cele de crestere a eficientei energetice in scoli si de dezvoltarea infrastructurii de transport.

Sprijin pentru moldoveni, in pofida crizei

Potrivit unui comunicat transmis de Ministerul Mediului, contributia Romaniei prevazuta prin mecansimul ”fast start finance” este directionata catre statele aflate in curs de dezvoltare, asociate Acordului de la Copenhaga, care si-au asumat masuri de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera si au dezvoltat acorduri de parteneriat economic strategic cu tara noastra.

Prin acordarea unui sprijin financiar Republicii Moldova, Romania sustine angajamentul UE si al statelor sale membre de a contribui la finantarea timpurie in perioada 2010-2012.

Ministrul Mediului si Padurilor a subliniat in cadrul Conferintei de la Cancun ca, desi Romania este afectata in acest moment de efectele crizei economice globale, va continua sa sustina pe deplin angajamentele Uniunii Europene legate de sprijinirea tarilor in curs de dezvoltare, prin mecanismul de finantare timpurie.
”Aceste directii de dezvoltare incurajeaza dimensiunea europeana a cooperarii bilaterale in domeniul schimbarilor climatice, avand la baza obiectivul strategic al integrarii Republicii Moldova in Uniunea Europeana”, se precizeaza in comunicatul ministerului. 

Raluca Petrescu
 

spot_img

Ultimele știri