Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Romanii ar putea manca fara sa stie carne din urmasii animalelor clonate

Romanii ar putea manca fara sa stie alimente provenite din urmasii animalelor clonate, dupa ce autoritatile europene au esuat intr-o noua incercare de reglementare a acestui sector. 

In cadrul sedintei din 28 martie, Parlamentul European si Consiliul UE nu au reusit sa ajunga la un acord in aducerea la zi a regulilor privind alimentele obtinute prin biotehnologie. 

”Discutiile pe marginea acestui subiect exista din anul 2008, dar punctul lor nevralgic a fost situatia animalelor clonate. Punctul cel mai sensibil il reprezinta importul de material seminal. Dosarul a picat, iar in momentul acesta nu exista niciun fel de reglementare”, a declarat pentru Green Report Daciana Sarbu, europarlamentar PSD, membra a Comisiei de Mediu din Parlamentul European. 

Astfel, regulamentele de baza au ramas cele din 1997, care nu fac nicio referire la produsele din animale clonate, din moment ce primul animal mare a fost clonat chiar in acel an. Oaia Dolly a fost primul mamifer clonat, insa dupa succesul ei au urmat vaci, capre si porci.

”Situatia de acum, cand nu exista niciun fel de control al tehnicilor de clonare sau al clonelor va exista si de acum inainte in Europa”, a declarat dupa negocieri comisarul european pentru Sanatate, John Dalli. 

Produsele nu pot fi identificate

Consiliul European a fost de acord cu interzicerea alimentelor provenite de la animale clonate, dar nu doreste extinderea interdictiei la descendentii acestora.

Discutiile recente au vizat permiterea importului de produse din carne de animale clonate, cu conditia sa fie etichetate si urmarite. Totusi, potrivit Dacianei Sarbu, Consililul considera imposibila etichetarea si controlul carnii pe care o importa unii operatori – spre exemplu carnea importata de restaurante. 

In mod normal, carnea animalelor clonate nu este procesata pentru alimentatie, deoarece procedura este inca foarte costisitoare. Totusi, carnea si laptele descendentilor acestora ar putea fi in acest moment in supermarket-uri si pe mesele europenilor, din moment ce nu pot fi identificate ca atare. 

In prezent, aceste produse exista in Marea Britanie, unde fermierii au importat material seminal, iar urmasii clonelor au devenit alimente. 

”Nu este un boom, momentan clonarea este o procedura scumpa, dar care ar putea ajunge la un stadiu in care nu mai poate fi controlata. Trebuie sa fim o bariera, un filtru si sa reglementam acest sector”, a avertizat Sarbu. 

Consumatorii au dreptul sa stie

Ca si in cazul culturilor modificate genetic, discutiile in jurul produselor alimentare obtinute din animale clonate au la baza razboiul comercial cu SUA. In prezent, cele mai multe produse de acest fel provin mai ales din tari din afara UE. 

Concluzia generala a studiilor realizate de Autoritatea Europeana pentru Sanatatea Alimentelor arata ca nu exista dovezi care sa sugereze probleme de sanatate provocate de consumul carnii de animale clonate. Cu toate acestea, autorii rapoartelor au recunoscut ca este nevoie de cercetari suplimentare pentru a demonstra absenta oricarui risc. 

”Deocamdata nu este dovedit ca alimentele din carne de animale clonate sau din urmasii acestora au efecte negative asupra sanatatii umane. Nu ar fi insa exclus sa apara. Astfel de studii se fac in timp indelungat. Consumatorul ar trebui insa sa fie informat”, a declarat pentru Green Report directorul Institutului de Cercetari Alimentare, prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.

Clonarea animalelor pentru productia alimentara este un subiect extrem de controversat care a dominat dezbaterile din ultimii 3 ani privind reglementarea pietei alimentare. Pozitia Parlamentului a reflectat intotdeauna faptul ca o majoritate clara a cetatenilor sunt foarte sceptici cu privire la cumpararea produselor alimentare provenite din animale clonate si din descendentii acestora si ca vor etichetarea produselor. 

Foto: europarl.europa.eu

Raluca Petrescu

Cititi maine pe Green Report ce arata studiile despre consumul produselor alimentare provenite din clone. 

spot_img

Ultimele știri