Saptamana europeana a energiei durabile incepe astazi. Cele mai verzi proiecte vor fi premiate. (Vezi video)

Astazi incepe ”Saptamana europeana a energiei durabile”, eveniment ce se desfasura la Bruxelles si in toata Europa in perioada 11 – 15 aprilie. Tema editiei din acest an va fi ”Energie inteligenta pentru un viitor durabil”. 

Lansarea oficiala va avea loc maine, cand comisarul pentru Energie, Gunther Oettinger, va da startul celor peste 600 de evenimente din toate statele membre UE. 

Acestea vor viza eficienta energetica a cladirilor, a produselor si aparaturii electrocasnice, solutii cu privire la energiile regenerabile (biomasa, energie solara si eoliana), tehnologii cu emisii scazute de carbon si mobilitate urbana durabila.

”Saptamana europeana a energiei durabile” este un eveniment important din cadrul campaniei europene pentru energie durabila, care contribuie la atingerea obiectivelor privind energia, definite de strategia "Europa 2020".

Cel mai verde proiect european va fi premiat maine

Maine, cu ocazia lansarii oficiale a ”Saptamanii europene a energiei durabile” Comisia Europeana (CE) va recunoaste cele mai verzi proiecte, oferind ”Premiile Europene pentru Sustenabilitate in Energie”. 

303 de initiative au intrat anul acesta in competitie, fiind inscrise la 6 categorii: comunicare, invatare, viata, productie, consum si calatorie. Proiectele au fost evaluate dupa o grila elaborata anul acesta de un Comitet de Consultanta Tehnica, format din experti independenti, iar pe lista scurta au ajuns 27 de initiative verzi. Cele mai multe dintre acestea apartin unor companii din Germania. Romania nu are niciun proiect.

Initiativele castigatoare vor reprezenta exemple de execelenta in ceea ce priveste energia sustenabila si vor fi anuntate in cadrul unei ceremonii ce va avea loc la Bruxelles. 

GBI va stabili cea mai verde companie romaneasca

Initiativele verzi ale companiilor din Romania vor fi analizate si premiate prin intermediul Green Business Index (GBI), unicul instrument gratuit de evaluare a performantelor de mediu de la noi din tara.

Editia de anul acesta a competitiei a debutat in data de 16 martie. Firmele care doresc sa participe se pot inscrie la unul din cele 7 domenii ale competitiei: dezvoltare sustenabila, impactul asupra mediului, transport sustenabil, achizitii verzi, starea cladirilor, utilizarea resurselor si managementul deseurilor.

Companiile romanesti care vor sa se inscrie in competitie o mai pot face la pana la 21 aprilie, pe site-ul GBI.  

GBI este realizat de Asociatia Green Revolution, cu sprijinul Asociatiei Centrul Ecologic Green Area, sub patronajul Ministerului Mediului si Padurilor. La prima editie a competitiei, de anul trecut, Siveco Romania a fost desemnata cea mai verde companie. 

Raluca Petrescu
 

Cititi si:

Cursa inscrierilor in GBI, in plina desfasurare!

spot_img

Ultimele știri