Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Scenariile topirii ghetarilor din Antarctica au fost exagerate

Scenariile in care incalzirea globala va topi ghetarii si oceanele vor inghiti lumea sunt exagerate. Una dintre cele mai alarmante consecinte ale incalzirii globale rapide ar fi colapsul ghetarilor vestici din Antarctica au aratat expertii in schimbari climatice de la Universitatea din Bristol, citati de Telegraph.

Pana acum, oamenii de stiinta au presupus la nivel general ca incalzirea climei va conduce la o crestere a nivelului marii cu 5-6 metri, insa o analiza recenta mai detaliata arata ca aceasta este o supraestimare.

Profesoul Jonathan Bamber, de la Universitatea din Bristol, care a condus aceste cercetari, spune ca o crestere a nivelului marilor si oceanelor va fi cel mai probabil de aproximativ 3 metri, desi chiar si atat este suficient pentru distrugerea catorva parti ale lumii si pentru inundarea unor orase precum Londra si New York.

Multi specialisti si cercetatori au analizat efectul pe care il va avea topirea ghetarilor asupra lumi, insa toate aceste studii au prezis o crestere a nivelului marii cu 6 metri, a aratat profesorul Bamber. “Calculele noastre arata ca acele estimari sunt mult prea mari, chiar si pentru 1.000 de ani de aici inainte”, a mai spus expertul.

Marele ghetar din vestul Antarcticii se intinde pe o suprafata cat Texasul si are o altitudine de pana la 2.000 de metri. Oamenii de stiinta spun ca este instabil si ca se poate distruge peste sute de ani daca gheata de la poalele sale se va topi. Cateva parti din acesta au inceput deja sa se desprinda dupa colapsul unui pod de gheata ce a avut loc luna aceasta.

Insa , profesorul Bamber a explicat ca o crestere a nivelului marii ar fi mai mica decat se astepta deoarece exista variatii in procesul topirii ghetii.

Foto: climos.com

spot_img

Ultimele știri