Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Se intrerupe aerul respirabil din Capitala!

Marti, intre orele 16.00 si 20.00, in Parcul Herastrau (intrarea Charles de Gaulle), bucurestenii au putut efectua gratuit teste de spirometrie, importante pentru diagnosticarea si monitorizarea astmului bronsic. Este vorba de o procedura simpla, prin care este masurata cantitatea de aer pe care o persoana o poate inspira si expira, intr-un anumit interval de timp.

Initiativa i-a apartinut companiei farmaceutice anglo-suedeze AstraZeneca, organizatoarea Zilei Mondiale a Astmului in Romania, in parteneriat cu Societatea Romana de Pneumologie. Acestia au anuntat intreruperea aerului respirabil timp de 3 minute in data de 5 mai 2009, incepand cu ora 14:00, din cauza unor lucrari la sistemul de ventilare urbana ale Regiei Autonome a Aerului Respirabil.

Pentru realizarea testelor, organizatorii au pregatit 5 aparate speciale, numite spirometre, aflate in spatiul special amenajat in acest sens, care au fost operate de 5 medici si 10 asistente medicale. De asemenea, cei interesati au putut primi informatii despre astm, dar si sfaturi medicale, de la specialistii care le-au stat la dispozitie.

Cu acelasi prilej, participantii care au dorit sa isi arate sustinerea fata de persoanele afectate de astm au putut sa o faca intr-un mod inedit: umfland baloane, ei pot simti pret de cateva secunde ce inseamna sa fii astmatic. Organizatorii au pregatit 3.000 de baloane pentru acest „exercitiu”, la care se adauga alte 10.000, ce au fost impartite trecatorilor, pe strazile orasului, inainte de evenimentul programat in Parcul Herastrau.

In plus, desenele realizate de catre cei 1.000 de elevi de clasa a patra din 15 scoli ale Sectorului 1, implicati in concursul de desene cu tema „Respir usor si iubesc aerul”, au fost expuse si premiate.

Ziua Mondiala a Astmului este un eveniment care se desfasoara anual sub egida Global Innitiative for Asthma (GINA), avand ca scop popularizarea acestei afectiuni la nivel mondial. Tema Zilei Mondiale a Astmului 2009 este “Astmul poate fi controlat”, aleasa de Comitetul Executiv al GINA pentru a evidentia faptul ca exista in prezent tratamente cu eficienta demonstrata in astmul bronsic si ca majoritatea astmaticilor pot obtine si mentine un control al bolii in conditiile unui diagnostic corect, ale unei educatii adecvate, respectiv ale unui tratament bine ales.

Astmul este o afectiune cronica a plamanilor caracterizata prin probleme respiratorii recurente cum ar fi: lipsa de aer, respiratie suierata, apasare in piept si tuse.

Foto: Green Report

spot_img

Ultimele știri