Senatul a aprobat noua lege privind taxa de poluare

Senatul Romaniei a aprobat, astazi, Proiectul de lege privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule.

Intrucat Senatul a fost prima Camera sesizata, urmeaza ca proiectul adoptat de senatori sa fie trimis la Camera Deputatilor, pentru votul final.

Taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule va inlocui taxa pe poluare instituita prin Ordonanta de Urgenta 50 / 2008, care va fi abrogata.

In vechea sa forma, taxa pe poluare fusese criticata de Curtea de Justitie a Uniunii Europene, pe motiv ca descuraja inmatricularea in Romania a masinilor vechi cumparate din alte tari UE, fara a descuraja in mod echivalent si inmatricularea de masini vechi cumparate din Romania.

Prin viitoarea lege, taxa pentru emisiile poluante se va calcula numai pe baza unor criterii obiective – tipul motorizarii, capacitatea cilindrica, emisia de CO2, norma de poluare si deprecierea autoturismului.

Norma de poluare si valoarea emisiei de CO2 sunt cele inscrise de Registrul Auto Roman in cartea de identitate a automobilului.

Taxa se va reduce in functie de vechimea masinii

In functie de vechimea automobilului, taxa de poluare se va reduce, de la caz la caz, cu pana la 90 la suta (pentru masinile mai vechi de 14 ani).

Vehiculele istorice si vehiculele destinate competitiilor sportive nu vor plati noua taxa.

Daca proprietarul unei masini a platit conform legii vechi o taxa mai mare decat cea stabilita de noua lege, diferenta de bani ii va fi restituita.

Taxa pentru emisiile poluante va fi platita si pentru masinile inmatriculate in Romania inainte de anul 2007, dar numai in momentul primei transcrieri a dreptului de proprietate asupra acestora.

Proiectul de lege a fost elaborat de Guvernul Romaniei. Conform expunerii de motive, initiatorii legii considera ca, prin aplicarea noilor criterii de calcul, taxa pentru emisiile poluante va fi in medie cu 25 la suta mai mica decat vechea taxa pe poluare.

Taxa pentru emisiile poluante constituie venit la bugetul Fondului pentru Mediu si se gestioneaza de Administratia Fondului pentru Mediu.

Foto: Cars-show.org

Mihai Diac

Citeste si:

Reducerea taxei auto va stimula importul de masini second hand

Taxa auto: Vezi cum se va calcula, conform proiectului de lege aprobat de Guvern

Reducerea taxei de poluare auto cu pana la 25%, aprobata de Guvern

Taxa auto, extinsa si la masinile intrate in tara inainte de 1 ianuarie 2007

Taxa auto, achitata de cumparatorul nu de vanzatorul unei masini inmatriculate inainte de ianuarie 2007

Borbely: Noua taxa auto, platita la vanzarea masinii de proprietarii vehiculelor aduse in tara inainte de 1 ianuarie 2007

spot_img

Ultimele știri