Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Sezon prolific pentru cea mai rara specie de papagali

Populatia de papagali kakapo, cea mai rara specie de papagali din lume, a ajuns pentru prima data la 100 de exemplare, dupa ce pasarea a fost redescoperita in urma cu 33 de ani, anunta Earth Times.

Un sezon foarte bun pentru fructele cu care mamele isi hranesc puii a facut ca sase exemplare sa se nasca pana acum, in timp ce alte aproximativ 24 de oua sunt monitorizate cu atentie de o echipa de voluntari si de membri ai Departamentului de conservare al Noii Zeelande.

Programul de recuperare desfasurat din 1976 de cand populatia a fost descoperita in insula Codfish a fost lent, in conditiile in care pasarile nu depun oua decat o data la 2-3 ani. In plus, masculii de kakapo incep sa se imperecheze abia la varsta de cinci ani, iar cele mai tinere femele care au fost observate sa depuna oua aveau sase ani.

Chiar daca nu exista pradatori pe insula Codfish, puii raman vulnerabili, si vor fi crescuti intr-o unitate speciala pana cand vor fi pregatiti sa traiasca in salbaticie. Doar 20 de pui au reusit sa supravietuiasca in cei 30 de ani de cand specia a fost redescoperita, iar cei care s-au nascut anul trecut au fost primii dupa cei din 2005.

Papagalii kakapo sunt si cei mai grei din lume, masculii ajungand pana la 2,2 kilograme, iar femelele la 1,4 kilograme. Marimea lor si incapacitatea de a zbura sunt considerate motivele disparitiei. Pasarile dorm pe timpul zilei, iar noaptea se hranesc cu seminte, radacini si fructe.

Acesti papagali sunt singurii reprezentanti ai unei subfamilii denumita Strigops habroptilus, despre care specialistii afirma ca sunt o combinatie unica de trasaturi biologice.

spot_img

Ultimele știri