Soseaua care genereaza electricitate din deplasarea masinilor

Oamenii de stiinta israelieni au dezvoltat o metoda de folosire a deplasarii masinilor pe sosea pentru generarea electricitatii. In plus, ei au anuntat ca vor inaugura luna viitoare doua astfel de sosele generatoare de energie, informeaza Daily Mail.

Expertii spun ca masinile care se deplaseaza pe o distanta de un kilometru de asfalt pot genera peste 640 de kilowati, energie suficienta pentru alimentarea a 12 automobile mici. Pe masura ce vehiculele merg pe sosea, ele preseaza niste cristale piezoelectrice care produc o cantitate mica de energie.

Daca mii de astfel de cristale sunt puse pe suprafata soselei, pot fi produse cantitati enorme de energie. Curentul electric creat poate fi transferat in reteaua electrica nationala sau poate fi folosit pentru incalzire si iluminat.

Compania isreliana, Innowattech, care conduce aceasta cercetare, va dezvolta prima sosea generatoare de energie in numai cateva saptamani. Compania intentioneaza sa aplice acest sistem si pentru caile ferate.

In august, cercetatorii americani au aratat ca asfaltul poate fi o sursa omniprezenta si ieftina de electricitate si apa calda cand absoarbe caldura generata de soare. Expertii au efectuat experimente cu diferite compozitii de asfalt si au descoperit ca adaugarea unor compusi cu o conductibilitate termica mare poate mari capacitatea de absorbtie a caldurii si au ajuns in final la concluzia ca asfaltul poate fi intr-adevar o sursa verde de energie.
 

spot_img

Ultimele știri