Spania suspenda temporar ajutoarele pentru energiile regenerabile

Guvernul spaniol a anuntat la sfarsitul acestei saptamani ca suspenda temporar ajutorul de stat pentru operatorii din sectorul producerii de energie din surse regenerabile din ratiuni care tin de criza economica.

Astfel, in urma Consiliului de ministrii s-a decis suprimarea temporara a subventiilor acordate pentru noile instalatii de producere a energiei electrice din surse regenerabile.

“Situatia economica a Spaniei recomanda suspendarea temporara a ajutoarelor de construire pentru aceste instalatii din cauza costurilor prea ridicate pentru aceste sisteme de productie si distributie a energiei” se arata in comunicatul Guvernului, citat de site-ul 20minutes.fr.

Multumita ajutoarelor de stat acordate in ultimii ani Spania a devenit primul producator de energie din surse eoliene din Europa devansand Germania. La nivel mondial Spania este pe pozitia a treia dupa Statele Unite si China.

In martie 2011, vantul a devenit principala sursa de energie din Spania acoperind 21% din cerere, devansad sursele nucleare (19%). Pe parcursul anului trecut, energia disn surse regenerabile a acoperit 33% din necesarul tarii.

Potrivit sursei citate suspendarea subventiilor nu va avecta obiectivul Spaniei de a respecta angajamentul european: 20% din energia consumata sa provina din surse regenerabile pana in 2020.

Spania s-a angajat pentru acest an sa obrtina un deficit bugetare de 4,4% din PIB, dupa ce in acest an deficitul a fost de 6%.

Foto: 20minutes.fr

Cosmin Zaharia

spot_img

Ultimele știri