Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Specialistii avertizeaza: Calota glaciara se va topi in totalitate pana in 2049

Cu fiecare an care trece incalzirea globala isi arata din ce in ce mai mult coltii. Calota glaciara se topeste incetul cu incetul, iar pana in 2049 ea va disparea in totalitate, sustin specialistii pe probleme de mediu.

Astfel, potrivit Centrului National American pentru Date despre Zapada si Gheata, pe 7 martie s-a inregistrat cel mai scazut nivel al ghetii arctice, de cand se folosesc satelitii pentru aceasta monitorizare.

De asemenea, temperaturile de deasupra Oceanului Arctic erau peste valorile normale (7-9 grade Celsius), iar noile date indica faptul ca stratul de gheata noua a crescut foarte putin in ultimul an.

Gheata formata recent este mai subtire

In fiecare an, la inceputul dezghetului, oamenii de stiinta urmaresc, prin intermediul satelitilor, evolutia calotei glaciare. Astfel, gheata veche, cea care a supravietuit dezghetului din timpul verii, s-a ingrosat foarte putin in ultimele decenii, in timp ce gheata formata recent este din ce in ce mai subtire. 

Nivelul ghetii vechi este acum mai scazut decat cel din anii `80, atunci cand masura aproximativ 16 milioane de metri patrati, fata de aproape 14.5 milioane in prezent. Din 1979 incoace gheata a scazut cu aproximativ 3 procente in fiecare deceniu.

 

Iata si o simulare a topirii ghetii, efectuata de University Corporation for Atmospheric Research:

Cititi si:

O acumulare uriasa de apa dulce din Oceanul Arctic ar putea afecta clima Europei

Schimbarile climatice afecteaza dezvoltarea copacilor din Romania

Studiu: Viata pe Pamant, in urma cu miliarde de ani, a fost mult mai fierbinte si mai acida decat se credea

 

Foto: celsias.com, nsidc.org

Florin Tulbure

spot_img

Ultimele știri