Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Stratul de ozon se reface treptat

Gaurile din stratul de ozon de deasupra zonelor polare au incetat sa se mai extinda, datorita renuntarii la circa 100 de substante daunatoare pentru ozon care erau folosite in producerea frigiderelor si a spray-urilor, arata un raport al ONU.

“In ultimii zece ani, stratul de ozon la nivel global si cel din regiunile polare nu a mai scazut, insa nici nu a crescut”, arata studiul.

Ozonul protejeaza Pamantul de razele ultraviolete. Stratul de ozon din afara zonelor polare va reajunge la stadiul de dinaintea anilor 1980 pana la jumatatea acestui secol. Cu toate acestea, stratul de ozon de deasupra Antarcticii se va reface intr-un timp mult mai indelungat.

Eliminarea chimicalelor daunatoare ozonului a fost hotarata prin Protocolul de la Montreal, un acord international de protejare a stratului de ozon.

Raportul ONU, la care au lucrat peste 300 de oameni de stiinta, arata ca Protocolul functioneaza si ca isi va atinge obiectivul. El a fost publicat pe 16 septembrie, de Ziua Internationala pentru Protectia Stratului de Ozon.

„Nivelul substantelor periculoase pentru ozon din atmosfera ar fi putut creste de zece ori pana in 2050, daca nu ar fi existat Protocolul de la Montreal. Acest lucru ar fi insemnat inca 20 de miloane de cazuri de cancer de piele si 130 de milioane de cazuri de cataracta, fara sa mai vorbim de problemele cauzate sistemului imunitar uman, biodiversitatii si agriculturii”, a declarat Achim Steiner, directorul Programului pentru Mediu al ONU.
 

spot_img

Ultimele știri