Studiu: Conservarea dunelor de nisip din Spania, afectata de parcarile auto si infrastructura defectuoasa

Ecosistemul dunelor de nisip este unul mai neobisnuit, fragil si protejat de directiva internationala Natura 2000. Insa conservarea sa este foarte vulnerabila din cauza extinderii parcurilor auto, a cladirilor din apropiere si a barierelor de protectie instalate pentru accesul pe plaje.

Cercetatorii de la Universitatea din Sevilla (UoS) au facut public un studiu al impactului uman asupra dunelor de nisip din doua zone situate in Golful Cadiz, in special din ariile protejate ale litoralului La Flecha din El Rompido si Enebrales din Punta Umbria, ambele aflate in provincia Huelva, relateaza Science Daily. Expertii au aratat ca ambele sisteme de dune de nisip sunt expuse presiunilor umane.

"Studiul nostru a incercat sa identifice factorii care influenteaza vulnerabilitatea dunelor. Pe de o parte, aceste ecosisteme sunt expuse fenomenelor naturale precum furtunile, insa observam de asemenea si ca impactul uman are consecinte negative chiar si in zonele greu accesibile", a explicat Sara Muñoz Vallés, autorul principal al studiului si cercetator la UoS.

"In special parcarile auto construite in zona dunelor de nisip, designul defectuos al zonelor de acces si controlul slab al turistilor au contribuit la aceste vulnerabilitati", a precizat cercetatorul.

 

Citeste si:

Trufe gasite intr-un loc neobisnuit din Germania trag un nou semnal de alarma in privinta schimbarilor climatice

Studiu: Copacii din orase valoreaza milioane

 

Foto: art.com

Florin Tulbure
 

spot_img

Ultimele știri