Studiu: Copacii din orase valoreaza milioane

Pentru a cuantifica beneficiile aduse de copaci, atat ecosistemului cat si bugetului local, a fost realizat, anul trecut, un studiu in orasul Torbay din Marea Britanie. Obiectivul final al acestui studiu a fost stabilirea valorii in bani a fiecarui copac si a vegetatiei urbane, precum si a eficientei copacilor privind capacitatea acestora de absorbtie a carbonului si a altor substante poluante, iar rezultatele studiului au fost facute publice anul acesta.

Metoda folosita de catre britanici are la baza un software revolutionar, numit i-Tree, care a fost dezvoltat de catre Serviciul Forestier al SUA (software-ul este gratuit) si una din cele mai importante informatii furnizate de catre acesta, a fost legata de capacitatea copacilor de absorbtie a carbonului, in functie de specia din care fac parte, relateaza The Ecologist.

Astfel s-a constatat ca specii de copaci precum frasinul, platanul, fagul, stejarul, chiparosul sau alunul, au o importanta majora in cadrul ecosistemului din regiune datorita capacitatii superioare de absorbtie a materiilor poluante din atmosfera.

Copacii „presteaza servicii” in valoare de 400.000 euro anual

Folosind tehnologia i-Tree, studiul a relevat ca cei aproximativ 818 mii de arbori ai orasului Torbay reprezinta un activ in numerar in valoare de peste 300 de milioane de euro.
Anual, copacii mai aduc prin “serviciile” lor o contributie in valoare de aproximativ 400 mii de euro.

Cinzeci de tone de materiale poluante, in principal cele legate de transportul rutier, sunt eliminate din aer de catre arbori, economia facuta prin intermediul acestora reprezentand 317 mii de euro/an.
De asemenea arborii din Torbay au capacitatea de a stoca 98 de mii de tone de carbon, suficiente pentru a compensa emisiile a 592 de locuitori.

Liviu Stoica

spot_img

Ultimele știri