Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

STUDIU. O treime din companiile romanesti de top isi raporteaza performantele de mediu

O treime (34%) dintre companiile romanesti din top 100 ca cifra de afaceri raporteaza periodic cu privire la aspecte ale dezvoltarii durabile, fata de 24%, cate ofereau aceste informatii in 2006, potrivit unui studiu realizat de KPMG.

De asemenea, majoritatea multinationalelor care opereaza in Romania publica un raport separat sau includ in raportul anual informatii referitoare la dezvoltarea durabila.

Companiile din intreaga lume monitorizeaza si raporteaza performantele inregistrate in domeniul dezvoltarii durabile pentru a-si imbunatati operatiunile, reiese dintr-un nou sondaj la care au participat 5.000 de utilizatori si autori de rapoarte privind dezvoltarea durabila, publicat pe 21 ianuarie 2011.

Potrivit sondajului, 65% dintre companiile respondente au indicat ca principalul motiv al raportarilor asupra performantelor lor in domeniul dezvoltarii durabile a fost acela de a-si imbunatati procesele interne. Nouazeci si sapte la suta dintre persoanele care citesc astfel de rapoarte au spus ca raportarea in sine este un indicator al faptului ca o companie isi imbunatateste performantele in domeniul dezvoltarii durabile.

Raportul de dezvoltare durabila, principalul factor de incredere

Mai mult, studiul arata ca cititorii rapoartelor considera ca raportarea este un instrument eficace in adoptarea deciziilor comerciale. Mai mult de jumatate dintre cei ce citesc rapoartele asupra dezvoltarii durabile le folosesc pentru a-si fundamenta deciziile investitionale si pentru a decide daca sa foloseasca sau nu produsele si serviciile unei companii.

Investitorii considera ca cel mai important factor in cresterea increderii intr-o companie il reprezinta datele privind performantele acesteia. Saptezeci la suta dintre respondenti au indicat ca raportul privind dezvoltarea durabila este principalul factor in increderea pe care o au in angajamentul de dezvoltare durabila asumat de o companie.

De asemenea, 40% dintre cititorii rapoartelor au declarat ca rapoartele companiilor le-au influentat comportamentul de consum.

“Acestea sunt niste constatari extrem de interesante care pregatesc terenul pentru ca raportarea privind dezvoltarea durabila sa devina esențiala in anii urmatori. Raportarea nu este doar o reflectare a angajamentelor reale si realizarilor obținute de companii, raportarea este in acelasi timp un factor care contribuie la transformarea modului in care isi desfasoara activitațile. Motivul este ca o astfel de integrare suplimentara in ciclul de management si control, similar raportarii financiare, va deveni chiar si mai relevanta decat in prezent”, a declarat Geta Diaconu, Director al departamentului de consultanta in domeniul Dezvoltarii Durabile din cadrul KPMG.
 

spot_img

Ultimele știri