Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Summitul de la Copenhaga: Lipsa de initiativa este impardonabila

Summitul pentru clima, care s-a desfasurat zilele acestea la Copenhaga a luat sfarsit, iar cele sase mesaje preliminare ale reuniunii corecteaza estimarile Grupului Interguvernamental pentru Schimbari Climatice (IPCC) din 2007. Cele mai grave masuratori, care vor fi incluse intr-un raport publicat in iunie, se refera la nivelul alarmant la care vor urca apele, si la distrugerea ireversibila a padurii amazoniene, anunta New York Times.

Cercetatorii prezenti in capitala Danemarcei au sustinut ca parametrii inferiori estimati de IPCC in 2007 s-au realizat, iar cele mai pesimiste previziuni vor fi depasite. Masuratorile se refera la cresterea temperaturilor, nivelul apei, ritmul de topire al ghetarilor si acidificarea oceanelor.

Punctul doi al concluziilor de la Copenhaga se refera la vulnerabilitatea sociala. Doua grade in plus fata de cele inregistrate in perioada pre-industriala ar fi foarte greu de asimilat pentru societatea contemporana. Actiuni rapide, sustinute si eficace trebuie intreprinse la nivel global, pentru a evita „schimbari climatice periculoase”.

Concluziile fac referire si la faptul ca schimbarile climatice vor avea un efect diferentiat asupra oamenilor, tarilor si regiunilor. Oamenii de stiinta au numit lipsa de initiativa drept impardonabila, si au lansat un apel catre depasirea oricarui fel de constrangeri care limiteaza capacitatea de actiune.

Raportul final i-a revenit prim ministrului danez, Anders Fogh Rasmussen. Danemarca va fi si gazda Conferintei ONU pentru Schimbari Climatice din decembrie 2009, iar concluziile trasate zilele acestea vor fi transmise delegatiilor Natiunilor Unite.
 

spot_img

Ultimele știri