Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Toader Paleologu: Cultura si mediul merg mana in mana la Green Planet Blues

Mediul si cultura merg mana in mana, a spus noul ministru al Culturii, Toader Paleologu, in deschiderea oficiala a primului festival de filme verzi din Romania, Green Planet Blues. Ministrul a mai adaugat ca nu are masina personala si foloseste bicicleta pe cat de des posibil, desi este o alegere dificila intr-un trafic ca cel din capitala. De altfel, Toader Paleologu s-a deplasat pana la Sinaia cu trenul.

Potrivit ministrului Culturii, cultura si mediul reprezinta mosteniri ale umanitatii care trebuie protejate impreuna, pentru ca sunt strans legate una de alta.

In deschidere au mai vorbit primarul orasului Sinaia, Vlad Oprea si Olivier Weber, unul dintre invitatii speciali ai festivalului. Filmul acestuia, Cursed for Gold, va fi difuzat maine la ora 19.

Olivier Weber a intarit spusele ministrului roman al Culturii. Potrivit acestuia, defrisarile padurilor amazoniene si impactul dezastruos pe care l-au avut asupra vietii comunitatilor locale, ramase fara adapost si hrana, este un exemplu real al legaturii stranse dintr om si mediu.

Omul este cea mai vulnerabila specie

Documentarul produs de Leonardo di Caprio care a deschis oficial festivalul,  A Unsprezecea Ora,  prezinta pamantul ca pe un organism bolnav, cu o biosfera grav afectata de actiunile omului. Pamantul este ca o scena unde se confrunta omul cu natura. Despre aceasta situatie vorbesc specialisti din toata lumea, jurnalisti, reprezentanti ai unor ONG-uri sau a unor institutii ca Banca Mondiala sau CIA si personalitati ca Stephen Hawking si Mihail Gorbaciov. 

Potrivit acestora, in fata legii, natura nu are nicio putere si omul este cel care primeaza. Greseala acestuia a fost de a considera natura o resursa proprie la indemana si mai ales, inepuizabila.

Documentarul vrea sa evidentieze ca situatia actuala se datoreaza unei culturi eronate care plaseaza omul deasupra tuturor celorlalte fiinte, fara sa realizeze ca fiind cel mai sus in lantul trofic este si cea mai vulnerabila dintre toate speciile.

Extinctia speciilor este un fenomen natural evolutiv; de cand a aparut viata in urma cu patru miliarde de ani, mai mult de 99% din specii au disparut. Interventia omului a schimbat insa datele problemei, iar acum in fiecare an, dispar intre 50 si 55 de mii de specii,din cauza actiunilor omului.

Noile energii si constructiile verzi sunt o solutie necesara la starea actuala a biosferei. Prioritatea acordata economiei la nivel global este principalul impediment al implementarii unor solutii verzi si nu problemele tehnice legate pe care le pun acestea, explica documentarul. 

Pamantul se afla in cea de-a unsprezecea ora, adica pe ultima 100 de metri pentru a incepe o noua epoca, a energiei curate si a respectului fata de mediu, este mesajul si semnalul de alarma totodata pe care il aduce filmul.

spot_img

Ultimele știri