Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Top 10 orase periculoase in caz de cutremur

Cutremure au loc zilnic in toata lumea, unele mai puternice, in timp ce altele trec neobservate. Recentul dezastru din Japonia a adus din nou in atentia lumii forta distructiva a acestui fenomen al naturii. Dar care sunt orasele lumii cele mai predispuse la distrugeri in cazul unor seisme puternice? Expatify.com a realizat un top 10 al celor mai periculoase orase de pe planeta din acest punct de vedere.

10. Jakarta, Indonezia
Jakarta si mare parte din Indonezia au fost afectate de un cutremur cu magnitudinea 7,0 in septembrie 2009. Desi nu au fost raportate multe victime, mii de case au fost avariate sau distruse. Jakarta, ca de altfel toata Indonezia, are o densitatea mare a populatiei, iar multe dintre case nu sunt construite sa reziste la cutremure. De asemenea, Indonezia este predispusa la tsunami.

9. Izmir, Turcia
Turcia este cunoscuta pentru faptul ca zilnic este zguduita de cutremure de intensitate mica spre medie. Orasul Izmir se afla pe caosta vestica a Turciei, regiune cea mai predispusa a tarii la cutremure. Au fost cutremure majore in 2005, precum si unul cu magnitudinea 7.6, in 1999, care a ucis aproximativ 17.000 de oameni.

8. Mexico City, Mexic
Centrul Mexicului este predispus la cutremure, iar capitala sa este un oras cu o populatie densa si structuri proiectate slab. Un cutremur istoric, in 1985, cu magnitudinea 8.1, a provocat moartea a aproximativ 10.000 de oameni. De asemenea, Mexico City este unul dintre orasele cu aerul cel mai poluat din lume.

7. San Salvador, El Salvador
Aceasta mica tara este frecvent tinta cutremurelor, care deseori provoaca victime, din cauza densitatii populatiei. Cateva cutremure cu magnitudinea peste 5 pe scara Richter au avut loc in 2001. Deseori, in urma acestora au loc grave alunecari de teren. Ca urmare, sute de mii de case au fost distruse si sute de oameni si-au pierdut viata.

6. Islamabad, Pakistan
In 2005, un cutremur cu magnitudinea 7,6 a provocat alunecari de teren si prabusirea cladirilor. Atunci, mii de oameni si-au pierdut viata. Si Islamabad are o densitate mare a populatiei.

5. Manila, Filipine
In septembrie 2009, un cutremur cu magnitudinea 6,1 a zguduit arhipelagul filipinez. Tara este lovita zilnic de aproximativ 20 de cutremure, dar nu toate se simt. Un cutremur puternic ar putea avea loc oricand in orasul Manila.

4. Quito, Ecuador
In 1859 s-a produs unul dintre cele mai grave cutremure din istoria tarii, multe dintre cladirile si monumentele istorice fiind distruse atunci, impreuna cu sute de case. Un alt puternic seism a avut loc in 1949, care a ucis aproximativ 6.000 de oameni. In prezent, Quito este mult mai populat. Inginerii si planificatorii urbani se gandesc cum sa rezolve problema reprezentata de cutremure.

3. Delhi, India
Delhi, capitala Indiei este un loc nefericit din punctul de vedere al cutremurelor. Exista multe cladiri foarte apropiate in Delhi, prin urmare un cutremur ar produce pagube serioase. Cele mai multe decese ar avea loc din cauza prabusirii cladirilor. Cutremurele se produc frecvent in zona dar nu sunt intotdeauna simtite.

2. Istanbul, Turcia
Orasul se afla deasupra uneia dintre cele mai active falii seismice de pe Pamant. Asta inseamna ca orasul ar putea avea parte de un cutremur cu magnitudinea de peste 8. Multi cercetatori sunt foarte ingrijorati de aceasta posibilitate. In Istanbul traiesc aproximativ 12 milioane de oameni, iar multi dintre ei traiesc in cladiri prost construite. Cercetatorii estimeaza ca pana in 2030 se va produce un cutremur puternic in zona.

1. Kathmandu, Nepal
Orasul este construit in una dintre cele mai active zone seismice, insa multe dintre cladirile sale nu pot rezista in cazul unui cutremur puternic. Daca va avea loc unul, ar muri zeci de mii de oameni care traiesc in aceasta zona extrem de aglomerata. Riscul seismic creste cu fiecare an, avand in vedere ca nu se iau masuri pentru o constructie mai temeinica a cladririlor. In trecut acolo s-au produs cutremure puternice, cu pagube mari, insa un nou astfel de seism ar avea efecte mult mai dramatice. In secolul XX aproximativ 11.000 de oameni au murit in Nepal din cauza cutremurelor. Si templele din Valea Kathmandu sunt vulnerabile in fata seismelor.

Desi nu este trecut in acest top, si Bucurestiul este unul dintre orasele cele mai expuse la cutremure. Geofizicianul Charles Richter, citat de 1asig.ro sustne ca "nicaieri in lume nu exista o concentrare de populatie atat de expusa la cutremure provenind sistematic din aceeasi sursa. Singurele fenomene asemanatoare sunt cutremurele repetate ce au loc in adancime in regiunea Hindukush, din India".

Primaria Municipiului Bucuresti a publicat si o lista a cladirilor cu risc seismic, pe baza unor date ale expertizelor tehnice. Astfel, in Capitala exista: 16 cladiri cu risc seismic consolidat, 372 de cladiri incadrate in „clasa 1” de risc seismic, 283 de cladiri incadrate in „clasa 2” de risc seismic, 55 de cladiri incadrate in „clasa 3” de risc seismic, 2 cladiri incadrate in „clasa 4” de risc seismic si 1908 de cladiri incadrate incadrate in „categoria de urgenta”.

Foto: russiablog.org

Text: Bogdan Tupilat & Florin Tulbure

 

spot_img

Ultimele știri