Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Transportatorii majoreaza tarifele cu peste 10%

Operatorii de transoport rutier vor majora tarifele practicate cu peste 10%, in vederea amotizarii pierderilor suferite un urma caderilor masive de zapada din ultima perioada, estimate la 800 de milioane de euro, au declarat pentru Green Report reprezentantii sectorului de profil.

“Industria transportului rutier din Romania a inregistrat in lunile ianuarie si februarie pierderi totale de aproximativ 800 milioane de euro. In aceste conditii, atat segmetul transporturilor de persoane, cat si cel de marfa vor fi nevoite sa majoreze tarifele percepute clientilor cu cel putin 10%”, a precizat secretarul general al Uniunii Nationale a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR).

Acesta afirmat ca, in contextual crizei economice, foarte multe firme transport lucreaza la limita marjei de profit, iar pentru evitarea falimentului vor fi nevoiti sa opereze modificarea tarifelor catre clienti.

Tarife cu 40% sub media europeana

La randul sau, Augustin Hagiu, presedintele Federatiei Operatorilor Romani de Transport (FORT), a explicat ca transportatorii ar trebui sa majoreze tarifele cu cel putin 25%, pentru a amortiza costurile presupuse de cresterea pretului la carburanti si pierderile cauzate de caderile de zapada.

“Numai in ultimile doua-trei saptamani, operatorii au inregistrat pierderi de peste 250 milioane euro din cauza caderilor de zapada. Recuperaerea pierderilor cauzate de conditiile meteo trebuie cumulata cu pierderile provocate de scumpirea carburantilor. Astfel, pentru a putea ramane pe piata, multe firm ear putea fi nevoite sa majoreze tarifele la transport cu cel putin 25%”, a mentionat Hagiu.

Reprezentantul FORT adaugat ca in prezent, tarifele transportatorilor din Romania sunt cu 40% sub nivelul mediei europene.

Hagiu a spus ca in urmatoarea perioada, operatorii de transport se vor confrunta cu dificultati in ceea ce priveste plata furnizorilor de servicii, precum reparatorii auto, asiguratorii, firmele de leasing si distribuirtorii de carburant.

29.000 de firme de transport

In ceea ce priveste segmentul transportului de pasasgeri, cele mai afectate firme au fost cele care au operat curse regulate judetene si interjudetene, in specia pe ruta Bucuresti – Constanta.

Daca luam in calcul cele 22 de curse operate zilnic pe relatia Bucuresti – Constanta, cu o medie de 50 de pasageri per autocar, corelate cu un pret de 55 de lei pentru un bilet, ajungem la o suma totala de 60.500 de lei pe zi, reprezentand pierderile firmelor de transport de pe acest traseu in numai 24 de ore.

Referitor transportul de marfuri, cel mai mult a avut de suferit segmentul distributiei de produse perisabile, unde nu au mai fost posibila recuperarea marfurilor.

In prezent, in Romania activeaza aproximativ 25.000 de firme de transport rutier de marfa si 4.000 de operatori de transport de pasageri.

Gabriel Botezatu

Foto: rtv.net

Citeste:

Mechel sisteaza temporar activitatea

Zapada si gerul, invinse de hypermarketuri

Automobilele au emis cu 25% mai mult CO2

spot_img

Ultimele știri