Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Trufe gasite intr-un loc neobisnuit din Germania trag un nou semnal de alarma in privinta schimbarilor climatice

Un caine special antrenat a descoperit un nou mediu afectat de schimbarile climatice: cel in care cresc trufele. Buffo, un caine care stie sa gaseasca pretioasele ciuperci (foto) a facut aceasta descoperire in timp ce adulmeca intr-o padure din sudul Germaniei.

Regiunea se confrunta cu ierni mai blande si schimbari ale tiparelor vremii si nu este cunoscuta ca un loc in care cresc trufele Burgundy – jumatate de kilogram din aceasta delicatesa costa 1.800 de dolari.

Trufele si alte astfel de varietati europene rare cresc in general in padurile din apropierea Mediteranei, la cel putin 160 de kilometri distanta de locul in care le-a gasit Buffo.

Descoperirea sa va trezi cu siguranta interesul vanatorilor de trufe, insa indica si o instabilitate a mediului din zona respectiva.

"Ciupercile precum trufele ajuta plantele la absorbirea apei si a nutrientilor. Fara aceste ciuperci plantele nu pot functiona. Stim de schimbarile climatice si ca habitatele ciupercilor se schimba de asemenea. Nu suntem inca siguri de efectele acestor schimbari", a declarat ecologistul Lynne Boddy din cadrul Universitatii Cardiff, care a participat la acest studiu.

Ciupercile simbiotice, inclusiv trufele, absorb apa si nutrientii si ii livreaza radacinilor plantelor. In schimb, ciupercile primesc zahar de la aceste plante. Unele specii de trufe sunt pretuite pentru gustul lor, totusi sunt greu de gasit deoarece cresc in pamant, pe radacinile copacilor. Totusi, cainii din rasa Lagotto Romagnolo pot mirosi uleiurile secretate de bulbii trufelor.

Ulf Büntgen, un paleoclimatolog la Institutul Federeal Elvetian pentru paduri, Zapada si Cercetarea Mediului, era cu Buffo atunci cand a descoperit grupul de trufe Burgundy.

"Nu a fost o descoperire minora, el a gasit un grup mare si scump de trufe, in jurul carora se aflau mai multe astfel de ciuperci ceva mai mici. Descoperirea lor a fost ciudata, deoarece se aflau intr-o zona in care, pana acum, existenta trufelor nu a fost semnalata niciodata. Si sezonul in care au fost descoperite – la inceputul lui noiembrie este de asemenea neobisnuit, Asta ne face sa ne intrebam ce le determina pe trufe sa creasca in acel loc? Are legatura cu schimbarile climatice?", a declarat Büntgen, cel care a condus acest nou studiu, citat de Wired.com.

 

Citeste si:

Studiu: Copacii din orase valoreaza milioane

Zimbabwe intentioneaza sa-si hraneasca detinutii cu carne de elefant

Studiu: Pesticidele din alimente scad IQ-ul copiilor

 

Foto: Wired.com

Florin Tulbure

spot_img

Ultimele știri