Un asteroid de marimea unei cladiri va trece, luni, foarte aproape de Pamant

Un asteroid proaspat descoperit, de marimea unei cladiri de birouri, va trece foarte aproape de Pamant luni, de 23 de ori mai aproape decat distanta dintre Terra si Luna. Mai exact, roca spatiala se va afla la 17.702 kilometri de suprafata planetei noastre si va fi suficient de luminoasa pentru a putea fi observata chiar si cu un telescop mic, sustin expertii citati de The Telegraph.

Asteroidul, denumit 2011 MD, a fost observat abia miercuri, de catre un telescop robotic din New Mexico care scaneaza cerul tocmai pentru acest tip de pericole. Ieri a fost lansata si o alerta in acest sens de catre Uniunea Internationala Astronomica a Centrului Minor Planet din Massachusetts.

Se estimeaza ca asteroidul are o latime cuprinsa intre 10 si 50 de metri si va trece aproape de emisfera sudica a Pamantului.

„Suntem siguri ca va trece pe langa noi, insa daca ar fi intrat in atmosfera, un asteroid de aceasta marime ar fi ars ca o minge de foc uriasa, iar din el s-ar fi putut desprinde cateva resturi de meteorit”, a declarat Dr Emily Baldwin, un expert britanic in asteroizi.

Un alt asteroid de marimea unui camion a trecut, la inceputul acestei luni, foarte aproape de Pamant, mai aproape decat a fost vreodata Luna. Roca spatiala cu o lungime de sapte metri, denumita 2009 BD, s-a apropiat la o distanta de 346.000 de kilometri de Terra. Distanta medie dintre Pamant si Luna este de 385.000 de kilometri.

Anul acesta, pe 8 noiembrie, un asteroid cu latimea de 400 de metri si greutatea de 50 de milioane de tone, denumit 2005 YU55, va trece prin orbita Lunii, adica la distanta de 323.470 kilometri de Pamant, acesta fiind cel mai mare obiect spatial care se apropie atat de mult de Terra.

Foto: Telegraph.co.uk

Florin Tulbure

Citeste si:

Un asteroid de marimea unui camion a trecut foarte aproape de Pamant

Viitoarele misiuni spatiale NASA, propulsate cu ajutorul energiei solare

Fotografii senzationale de la ultima iesire in spatiu a astronautilor navetei Endeavour

NASA anunta naveta spatiala a viitorului: Va efectua misiuni pe asteroizi si chiar pe Marte

Noi forme de relief care seamana cu chipuri umane, descoperite pe Marte (FOTO)

O bucata dintr-o cometa se dezintegreaza la impactul cu atmosfera Pamantului (VIDEO)

Imagini apocaliptice cu eruptia vulcanului islandez, surprinse din spatiu

spot_img

Ultimele știri