Un satelit de 500 de kilograme se va prabusi in Suedia

Un satelit scos din uz, denumit Upper Atmosphere Research Satellite (UARS), va reintra in atmosfera Pamantului si se va prabusi pe Terra, undeva in Suedia, au informat specialistii de la NASA.

Potrivit publicatiei suedeze The Local, satelitul are acum o greutate de 6,5 tone. La intrarea in atmosfera terestra, satelitul va arde, astfel incat greutatea lui se va reduce.

Estimarile specialistilor de la NASA afirma ca piese in greutate de 545 de kilograme vor ajunge la suprafata Terrei si se vor imprastia pe o raza de 500 de mile (800 de kilometri).

Regiunea impactului s-ar putea afla in sudul orasului Goteborg. Probabilitatea ca o bucata provenita din satelit sa loveasca un om ar fi de 1 la 3.200.

Data impactului va fi 23 septembrie – o zi mai devreme decat se estimase initial.

Satelitul UARS, in valoare de 750 de milioane de dolari, a fost lansat in anul 1991 cu ajutorul navetei spatiale Discovery, cu scopul de a studia atmosfera Terrei. Satelitul a ramas fara combustibil in anul 2005.

Datele furnizate de acest satelit au contribuit la fundamentarea teoriei conform careia activitatile umane generatoare de clorofluorcarbon dauneaza stratului de ozon al atmosferei.

Mihai Diac

Foto: www.space.com

spot_img

Ultimele știri