Vaccinul antigripal universal, pe cale de a deveni realitate, multumita descoperirii unui nou anticorp

In fiecare an vaccinurile antigripale se schimba din cauza modificarii tulpinilor virusurilor. Insa acest lucru s-ar putea schimba pentru ca cercetatorii olandezi de la Institutul de Cercetare Scripps din cadrul companiei biofarmaceutice Crucell, lucreaza la un vaccin universal antigripal.

Ei au descoperit un anticorp care poat preveni sau chiar vindeca infectiile provenite de la o larga paleta de virusuri gripale, inclusiv tulpinile sezoniere sau pandemice.

Descoperirea a fost publicata in revista Science si arata mai multe subtipuri de virusuri gripale neutralizate cu ajutorul noului anticorp, inclusiv H3N2, tulpina care a ucis aproximativ un milion de oameni in Asia, la finalul anilor `60.

„Acest anticorp impreuna cu cel pe care l-am anuntat in 2009 au potentialul de a proteja oamenii impotriva celor mai multe virusuri gripale”, a declarat Ian Wilson, principalul autor al lucrarii.

Laboratorul lui Wilson a colaborat cu cercetatorii de la Crucell inca din 2008 pentru gasirea unui vaccin universal. Ei au lucrat doar la o serie de tulpini de virusuri gripale  despre care producatorii de vaccinuri cred ca vor domina un anumit an, asa ca sunt eficiente doar temporar. In plus, actualele vaccinuri antigripale ofera o protectie limitata sau chiar nicio protectie impotriva tulpinilor neprevazute.

Cercetatorii au lucrat cu sangele unor oameni imunizati cu ajutorul vaccinurilor antigripale si au descoperit in urma cu cativa ani anticorpul CR6261. Acesta a prevenit sau vindecat o infectie altfel letala cauzata de mai multe virusuri, inclusiv H1N1, ale carui tulpini au cauzat pandemiile mortale din 1918 si 2009.

Apoi, cercetatorii de la Crucell au cautat un anticorp care ar putea neutraliza restul tulpinilor gripale neafectate de CR6261, si recent au si descoperit unul – CR8020. Acesta neutralizeaza o gama larga de virusuri gripale care afecteaza oamenii, precum H3 si H7, doua subtipuri ce ameninta serios sanatatea oamenirii si care au cauzat deja pandemia H3 si infectiile sporadice H7.

Crucell este pe cale sa inceapa primele teste clinice cu CR6261 pe voluntari umani, scrie Biochemist.org, iar in cele din urma va fi testat si CR8020. Daca testele vor fi un succes, cei doi anticorpi ar putea fi combinati si apoi utilizati intr-un vaccin.

Foto: Telegraph.co.uk

Florin Tulbure

Citeste si:

Cercetatorii au descoperit o gena care alimenteaza dezvoltarea unei forme agresive de cancer la plamani

Barbatii, mai predispusi la decese din cauza cancerului decat femeile

Cercetatorii au reusit sa creeze neuroni din piele

Mancarea poate da dependenta, la fel ca drogurile

Consumul moderat de bauturi carbogazoase afecteaza metabolismul si ingrasa

Studiu: O viata satisfacatoare face bine inimii

Cercetatorii prezic viitorul cu ajutorul activitatii creierului

spot_img

Ultimele știri