Vacutele leaga prietenii stranse si devin stresate cand sunt separate

Vacutele sunt mai destepte decat se credea, si ele au prietene apropiate si sunt stresate atunci cand sunt despartite de ele, sustine Krista McLennan, o cercetatoare britanica din cadrul Universitatii Northampton.

In studiul sau, tanara in varsta de 27 de ani a monitorizat ritmul cardiac al vacilor si nivelul cortizolului, pentru a vedea cum se impaca acestea cu izolarea.

Vacutele au fost asezate singure, cu cele mai bune prietene sau cu o vacuta oarecare, pe care nu o cunosteau. Apoi li s-a monitorizat ritmul cardiac la un interval de 15 secunde.

Studiul a aratat faptul ca vacutele sunt animale foarte sociabile, si au adesea legaturi stranse cu prietenele din cireada, relateaza The Hindu.

„Cand aveau partenerul preferat alaturi, nivelul lor de stres, masurat in termeni de ritm cardiac, era redus comparativ cu momentele in care aveau langa ele un partener oarecare. Daca am putea incuraja fermierii sa urmareasca cu atentie acele vacute carora le place sa aiba alaturi un prieten, am avea parte de reale beneficii, precum imbunatatirea calitatii laptelui si reducerea stresului pentru aceste animale, un lucru foarte important. Am vorbit cu mai multi fermieri care mi-au spus ca au observat stabilirea unor legaturi printre vacutele lor, unele dintre ele petrecand mult timp impreuna”, a declarat McLennan.

Ea a aratat ca in prezent multe vacute sunt separate din cauza vizitelor la veterinar, sau din cauza fermierilor care muta cirezile. „Stim ca regruparea vacutelor este o problema din cauza nivelului ridicat de stres al animalelor care incearca sa se integreze intr-un nou grup”, a mai spus cercetatoarea.

Foto: 123rf.com

Florin Tulbure

spot_img

Ultimele știri