Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Vlad Popescu, instructor canin: “Prin eutanasiere nu scade numarul maidanezilor”

Cainii fara stapan au ajuns din nou subiect aprins de discutie, dupa intamplarea nefericita in urma careia o femeie din Capitala si-a pierdut viata asaltata de o haita de caini comunitari.

Exista insa, ca in orice razboi, doua tabere. Unii sunt tentati sa creada ca eutanasierea este singura solutie, iar altii, mai ingaduitori, spera sa fie gasite metode pasnice prin care sa fie rezolvate problemele pe care le ridica cainii comunitari.

Vlad Popescu este instructor canin si membru al Clubului cainilor utilitari. El sustine ca trebuie sa invatam sa traim cu maidanezii, deoarece acestia fac parte, vrem-nu vrem, din viata noastra. Mai ales, ca in ultima vreme, s-a inmultit si numarul persoanelor care nu-i mai pot gazdui sau hrani.

Cu blandete si calm, orice caine poate fi tinut la distanta

“Cainii maidanezi ne respecta, ne percep ca pe niste animale mai mari si foarte rar ajung sa muste. Ei ataca doar daca sunt provocati sau speriati. Ca sa evitam un posibil conflict, este nevoie sa ne pastram calmul, sa nu tipam si sa nu privim animalul amenintator drept in ochi. Cu calm si blandete, orice caine poate fi linistit si indepartat”, a explicat Vald Popescu pentru cititorii “Green Report”.

Instructorul crede ca eutanasierea nu este solutia potrivita, nici macar din punct de vedere material.

“Costa mai mult sa eutanasiezi un caine decat sa-l sterilizezi. El trebuie sa stea, potrivit legii, 14 zile in adapost, timp in care trebuie hranit si deparazitat. Daca este sterilizat, sta doar 3 zile in adapost. In perioada 2001-2008, au fost eutanasiati 150.000 de caini, iar in acest moment numarul cainilor care stau pe strazi este aproximativ acelasi. Iar acest lucru demonstreaza ca populatia canina nu poate fi controlata prin eutanasiere, ci doar prin sterilizare. Problema maidanezilor trebuie abordata serios si stiintific. Nici de-acum in 20 de ani nu vom putea scapa de acesti caini, ucigandu-i, dimpotriva, ei se vor inmulti in continuare”, a mai spus Vlad Popescu.

Cainii de apartament trebuie si ei sterilizati

Instructorul de caini mai spune ca, in primul rand, trebuie sterilizati cainii care au stapan si apoi cei de pe strada, deoarece numarul cainilor comunitari creste si din cauza animalelor lasate de izbeliste de stapani care nu mai vor sau nu le mai pot ingriji.

“Trebuie sterilizati si cainii din apartamente, cu anumite exceptii, bineinteles. Iar maidanezii sterilizati trebuie lasati sa se intoarca pe strada, deoarece nu se vor mai inmulti si-si vor pastra habitatul, care oricum ar fi <cucerit> de alte animale fara stapan. In orice metropola exista animale care stau pe strazi, deoarece orasul este locul in care se produce si se arunca mancare in exces. Pe strazile din New York traiesc, de exemplu, ratoni, in Helsinki, pisici, iar in Los Angeles, coioti”, adauga Vlad Popescu.

Fluierul cu ultrasunete, folosit de copii, batrani sau de cei cu fobie de caini

Pentru copii, batrani sau pentru cei care au fobie de caini, Vlad Popescu recomada fluierul cu ultrasunete, care trebuie fi folosit insa numai in situatii extreme, nu tot timpul.

“Cainii se pot obisnui cu aceste sunete, daca le aud in mod frecvent, si nu se mai tem. Acest fluier, care se gaseste in pet-shop-uri, trebuie folosit insa doar daca isi pierde cineva cumpatul sau nu reuseste sa stabileasca o relatie calma cu un animal. Pentru a evita insa orice conflict, importanta este atitudinea pe care o ai in fata animalului, nimic altceva”, mai spune Vlad Popescu.

Vier Pfoten continua programul de sterilizare

De aceeasi parere cu instructorul Vald Popescu sunt si asociatiile de protectie a animalelor care militeaza pentru sterilizarea cainilor maidanezi. Vier Pfoten continua sa sustina metoda sterilizarii, ca metoda unica de reducere a populatiei cainilor fara stapan si face apel la autoritati sa adopte aceasta solutie si sa deblocheze proiectul de lege privind gestionarea animalelor fara stapan.

“Dorim sa aducem in atentia cetatenilor ca echipa noastra sterilizeaza gratuit animale fara stapan in adapostul din strada Theodor Pallady. Cei care au nevoie de ajutor in ceea ce priveste transportul sunt rugati sa sune la 021.311.25.98 sau la 0730 339 017. Programele de sterilizare si-au dovedit eficienta pe termen indelungat in intreaga lume prin limitarea reproducerii animalelor fara stapan. Totodata, experienta a demonstrat ca prin sterilizare cainii sunt mult mai pasnici, iar prin returnare, in zona respectiva nu se mai pot acomoda alti caini, reducandu-se astfel vizibil luptele provocate de imperechere si teritorialitate. In consecinta, si numarul situatiilor in care oamenii sunt atacati scade simtitor”, se arata intr-un comunicat de presa al Vier Pfoten.

Asociatia pentru protectia animalelor Robi considera, la randul sau, ca solutia la problema maidanezilor o reprezinta controlul si sterilizarea aimalelor fara stapan, si nu eutanasierea.

“Solutia sustinuta de Asociatia Robi este cea regasita si in legislatiile tarilor in care nu exista decat foarte putini caini fara stapan, adica controlul animalelor cu stapan, si desigur, si al celor fara stapan. Cainii si pisicile cu detinator ar trebui inregistrati intr-o baza de date unica, sterilizati obligatoriu (exceptie facand categoriile prevazute in amendamentele la Legea 227/2002). Aceste masuri au drept scop stoparea abandonului animalelor pe domeniul public. In lipsa acestor masuri, problema cainilor si pisicilor cu stapan nu se va rezolva niciodata. Cainii existenti deja pe domeniul public trebuie sterilizati si returnati (cu exceptia cainilor cu adevarat agresivi si a celor bolnavi, singurii care ar trebui sa stea in adaposturi pana la adoptia lor reala)”, se arata intr-un comunicat al asociatiei.

Mihaela Pavnutescu
 

spot_img

Ultimele știri