Week-end intr-o pensiune eco, de la 40 de euro

Pensiunile ecologice sunt solutia preferata de tot mai multi turisti din mediul urban, satui de aglomeratie, calulatoare si trafic, care vor sa inlocuioasca, pentru un week-end, automobilul cu sania trasa de cai.

Distractiile ”simple” nu sunt neaparat ieftine, dar operatorii de turism eco au tarife pentru toate buzunarele. Unele dintre cele mai mici preturi le gasiti la pensiunea Felicia din Suceava, care este certificata de Asociatia de Turism Ecologic din Romania. 

Un oaspete plateste 20 de euro pentru o noapte de cazare, care include micul dejun si cina. Sezonul oficial incepe in aprilie, dar in perioada urmatoare pensiunea va gazdui un grup de francezi, asa ca pregatirile sunt in toi.

”Facem numai mancare specifica din Bucovina. Folosim produsele noastre: carne, oua, dulceturi de toate felurile, paine de casa cu grau macinat cu tarate”, povesteste proprietarul Trandafir Cazac. El spune ca 99% din turistii care ii calca pragul sunt straini, in special francezi. 

Pentru oaspetii care vor sa descopere manastirile si farmecul peisajului din Bucovina exista posibilitatea unui tur ghidat. Traseele dureaza intre 5 si 7 ore, si costa 25 de euro. 

In plus, proprietarul pensiunii va poate insoti in plimbari ”cu rucsacul in spate” pe dealurile de la granita cu Ucraina. ”Mergem sa vizitam satele izolate de pe varfuri de munte de 10-15 case cu oameni deosebiti”, a mai spus Cazac. Pentru aceste drumetii nu se percepe comision pentru ca sunt ca niste ”plimbari cu prietenii”, dupa cum spune proprietarul.

De la ursii din Zarnesti, la biserica, de ”Inviere”

Pensiunea Hermani din Moeciu, Brasov este certificata de Asociatia de Turism Ecologic din Romania și a obtinut distinctia „randunica albastra“ de la organul de control german „Verträglich Reisen“ (Calatorii ecocompatibile).

Pretul pentru o noapte de cazare incepe de la 38 de euro, cu mic dejun (bufet) si cina, formata din 3 feluri de mancare. Carnea, laptele, ouale sunt aduse de taranii din sat, iar faina este macinata la moara saseasca de apa din comuna Vulcan.

Clientii fideli ai pensiunii sunt mai ales expati din Bucuresti, angajati ai companiilor si ambasadelor straine. 

”Pentru perioada de Paste avem deja aproape toata casa rezervata. Cei mai multi turisti au mai fost la noi si se intorc acum pentru sarbatori. Mergem impreuna la biserica, la slujba, si am pregatit o masa speciala pentru Noaptea de Inviere”, de spune Katharina Kurmes, de la pensiunea Hermani. 

Potrivit acesteia, in aceasta perioada turistii se mai pot plimba cu sania trasa de cai, serviciu ce-i costa 50 de lei pentru 30 de minute. Pentru iubitorii de animale se organizeaza excursii in padure si la rezervatia de ursi din Zarnesti, care costa 60 de euro, suma ce se imparte la numarul de vizitatori. 

Romanii vor sa vada natura din masina

Potrivit Asociatiei de Eco Turism in Romania, (AER), costul mediu al unei zile de cazare cu 3 mese incluse si servicii aditionale se ridica la aproximativ 60-70 de euro/turist. Pe langa cazare, turistii straini folosesc, de regula, si alte servicii: mountainbiking, cicloturism, observarea pasarilor si carnivorelor mari (in special urs), observarea urmelor de animale, tururi culturale, drumetie, schi (schi de tura, nu schi alpin – de partie), echitatie, speologie, etc.

Datele AER mai arata ca cei mai multi turisti romani sunt interesati in general de confort si prefera forme pasive de petrecere a vacantei. Romanii prefera unitatile de cazare cu un grad ridicat de confort, in timp ce in ecoturism se pune accentul pe o calitate superioara a serviciilor. Indiferent daca iti petreci noaptea la cort, in mijlocul naturii, sau la o pensiune traditionala din Podisul Tarnavelor, calitatea este cea care primeaza, chiar daca confortul nu se ridica la nivelul unui hotel de 4-5 stele. Totodata, turistul roman este rareori dispus sa depuna vreun efort pentru a utiliza mijloace de transport nemotorizate sau chiar pentru o simpla plimbare in natura de cateva ore.

In momentul de fata, in Romania, sunt 22 de produse certificate in sistemul "Eco-Romania" (pensiuni si circuite), iar alte cateva au intrat deja in procedura de certificare. 

Raluca Petrescu
 

spot_img

Ultimele știri