Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Zahar industrial extras din deseuri lemnoase

BASF a investit 30 de milioane de dolari in compania americana de tehnologie Renmatix Inc, prin intermediul BASF Biorenewable Beteiligungs GmbH & Co. KG. Subsidiara BASF a initiat o runda de finantare de 50 de milioane de dolari in care s-au implicat atat investitori existenti, cat si investitori noi.

Compania Renmatix a dezvoltat Plantrose, un procedeu patentat, prin intermediul caruia zaharul industrial poate fi extras din biomasa lignocelulozica (lemn, reziduuri lemnoase sau paie). Aceasta tehnologie face posibila producerea zaharului industrial din masa vegetala necomestibila, in cantitati mari si la costuri reduse.

„Tehnologia Plantrose ne va permite sa diversificam modul in care utilizam materiile prime regenerabile si sa eficientizam costurile de productie”, a spus Dr. Josef R. Wünsch, Senior Vice President Modelling, Formulation Research and Technology Incubation in cadrul BASF. „Parteneriatul cu Renmatix reprezinta pentru noi o oportunitate de a aborda o noua directie de dezvoltare in concordanta cu strategia noastra de a oferi solutii sustenabile”, a incheiat Wünsch.

Cu ajutorul tehnologiei Plantrose, biomasa este descompusa in celuloza si zahar cu ajutorul apei supercritice (apa aflata intr-o stare de agregare intermediara, intre gaz si lichid), la temperaturi si presiuni foarte ridicate, in cadrul unui proces in doi pasi. Deoarece tehnologia Plantrose utilizeaza ca intermediar de sinteza biomasa necomestibila, aceasta nu reprezinta un competitor pentru productia alimentara.

„Multumita parteneriatului cu BASF, putem acum sa dezvoltam si sa comercializam intr-un mod mai eficient aceasta tehnologie”, a spus Mike Hamilton, Chief Executive Officer in cadrul Renmatix. „Am demonstrat deja functionalitatea procesului Plantrose intr-o fabrica experimentala, iar in colaborare cu BASF vom initia productia la scara industriala”, a incheiat Hamilton.

Zaharurile industriale reprezinta o importanta resursa regenerabila pentru industria chimica si pot fi utilizate, de exemplu, pentru a produce biocombustibili sau produse chimice de baza si intermediare cu ajutorul proceselor de fermentare. Disponibilitatea zaharurilor industriale in cantitati suficiente si la preturi convenabile este importanta pentru competitivitatea acestor produse.

Foto: designnews.com

Cosmin Zaharia

spot_img

Ultimele știri