Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Strategia Deseurilor a ajuns in dezbatere publica

Deseurile, o materie prima insuficient valorificata in Romania

Strategia Nationala de Gestionare a Deseurilor a ajuns in etapa dezbaterii publice. Documentul este acum publicat pe site-ul Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice.

Eventualele observatii pot fi transmise prin internet pana la data de 10 februarie 2013.

Imediat dupa aceasta procedura, tinand cont si de propunerile societatii civile, textul  Strategiei va fi definitivat de specialistii Ministerului si va fi inaintat Guvernului, spre aprobare.

Strategia Nationala, in ultima ei forma, datata ianuarie 2013, numara 60 de pagini.

“Noua strategie privind gestionarea deseurilor in Romania propune cadrul de masuri care sa asigure trecerea de la modelul actual de dezvoltare bazat pe productie si consum la un model bazat pe prevenirea generarii deseurilor si utilizarea materiilor prime din industria de valorificare, asigurand astfel prezervarea resurselor naturale nationale, creind premisele reconcilierii imperativelor economice si de mediu”, subliniaza documentul elaborat de Ministerul Mediului.

Aceasta precizare ofera o recunoastere oficiala a contradictiilor dintre interesele economice si exigentele de mediu, dar si o speranta pentru aplanarea lor.

Orice investitie in domeniul deseurilor trebuie privita deopotriva prin prisma costurilor dar si a beneficiilor aduse pentru mediu, societate si economie”, mentioneaza Strategia Nationala.

Printre ideile promovate se numara incurajarea prevenirii generarii de deseuri, reutilizarea, utilizarea durabila a resurselor, cresterea ratei de reciclare si imbunatatirea calitatii materialelor reciclate, precum si incurajarea investitiilor verzi.

O atentie speciala va fi acordata valorificarii deseurilor din ambalaje.

Pentru deseurile care nu pot fi reciclate, se va incerca utilizarea lor ca sursa de energie.

Administrarea corecta a deseurilor asigura, in acest mod, un dublu avantaj: pe de o parte beneficiul economic, iar pe de alta parte protejarea mediului.

 72 de miliarde de euro pe an se pot economisi la nivelul celor 27 de state UE prin reciclarea deseurilor. 400.000 de locuri de munca verzi se pot infiinta, in fiecare an, la nivelul UE„, considera Elena Dumitru, secretar de stat in Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice.

In luna septembrie 2012, cu prilejul conferintei pe tema deseurilor organizata de Ministerul Mediului si Green Report, reprezentantii Ministerului estimau ca noua Strategie Nationala va fi aprobata pana la sfarsitul anului 2012.

Dupa ce va fi aprobata de Guvern, Strategia Nationala de Gestionare a Deseurilor va fi urmata de elaborarea si aprobarea unui Plan National pentru Gestionarea Deseurilor.

spot_img

Ultimele știri