Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Mamifere pe cale de dispariție, vândute bucată cu bucată

Sute de specii de mamifere pe cale de dispariție sunt în pericol din cauza comerțului ilegal cu carne. Avertismentul vine din partea unei echipe de cercetători din întreaga lume, care a încercat să afle pentru prima dată ce impact are  vânătoarea asupra fenomenului de extincție a animalelor.

braconaj

301 de specii de mamifere mari riscă să dispară, odată cu extinderea fenomenului de braconjaj în zone până acum izolate. Numărul reprezintă un sfert din totalul mamiferelor amenințate cu extincția și 7% din speciile de mamifere evaluate de Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii (IUCN).

Estimarea aparține unor cercetători din diverse colțuri ale lumii: Statele Unite, Europa, Brazilia, Africa de Sud, Australia etc. Aceștia au analizat fenomenul și au publicat recent un studiu în revista Royal Society.

Ce animale aflate pe cale de dispariție sunt vânate ilegal

Printre speciile amenințate, se numără 168 de tipuri de primate, 73 de feluri de copitate, 27 de specii de lilieci, 26 – de marsupialele, 21 – de rozătoare și 12 – de carnivore. Vorbim așadar deopotrivă despre mamifere mari, precum hipopotamii sau gorilele, cât și despre animale mici, ca cimpanzeii sau liliecii.

Vânătorii nu discriminează. Omoară cu ajutorul lațurilor tot ce prind, indiferent de ceea ce vor să comercializeze. Cele mai multe animale sunt omorâte pentru carne, excepție făcând specii precum elefantul, vânat pentru fildeș, sau alte mamifere omorâte pentru a obține medicamente sau ornamente.

Fenomenul de braconaj se întâlnește îndeosebi în Madagascar, Indonezia, Insulele Filipine, Brazilia, Papua Noua Guinee, India și China. În plus, animalele suferă din cauza degradării habitatelor, extinderii agriculturii și a așezărilor umane.

Experții au încercat să cuantifice amploarea vânatului ilegal. Organizația „Center for International Forestry Research” estima în 2011 că se obțin 6 milioane de tone de animale în fiecare an. Situația este cu atât mai gravă cu cât braconajul îi pune pe băștinași în imposibilitatea de a-și procura hrana.

spot_img

Ultimele știri