Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Ministerul Mediului îi va taxa pe cetățeni în funcție de câte deșeuri aruncă. Cei care colectează selectiv vor plăti mai puțin

Costul serviciului de salubritate va fi stabilit în funcție de cantitatea de deșeuri aruncată de cetățeni la groapa de gunoi. Potrivit Agerpres, anunțul a fost făcut ieri de către Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Cristiana Pașca-Palmer, în cadrul unei ședințe la Palatul Parlamentului.

taxa la groapa deșeuri

Cristiana Pașca-Palmer a anunțat că angajații Ministerului lucrează la un proiect de lege prin care cetățenii vor fi obligați să plătească la salubritate în funcție de cantitatea de deșeuri pe care o trimit la groapa de gunoi. Astfel, cei care colectează selectiv deșeurile vor plăti mai puțin.

Cum va funcționa taxarea la groapă pentru deșeuri nesortate

Prin noua lege, ministrul speră să încurajeze colectarea selectivă și să stimuleze reciclarea. România reciclează în acest moment în jur de 5% din cantitatea de deșeuri municipale. Până în 2020, ar trebui să ajungă la o rată de 50%. Altfel, riscă amenzi de 200.000 de euro pe zi din partea Uniunii Europene.

„Lucrăm acum la Legea 211 pentru a introduce acest principiu. În baza acestuia, noi vrem de fapt să stimulăm cetățenii să colecteze selectiv acasă și să se depună mai puțin deșeu în final la groapa de gunoi. Colectând selectiv, noi, practic, vrem să valorificăm ce este bun din deșeu. Sunt tot felul de variante de lucru. Este și varianta în care sunt niște saci cu un anumit volum și atunci știm exact: 10 litri, 20 de litri, 60 de litri. Este standard dacă se merge pe varianta saci”, a explicat Palmer, citată de Agerpres.

Sistemul pe care ministrul vrea să îl implementeze funcționează deja în Belgia. Acolo, cetățenii au la dispoziție saci de culori diferite pentru plastic și hârtie. Pentru fiecare dintre cele 2 fracții, se stabilește câte o zi pe săptămână în care salubristul le colectează. Cetățenii trebuie să scoată sacii la timpul potrivit, iar cine nu respectă este amendat.

Colectarea selectivă, cel mai mare impediment în calea reciclării de deșeuri

Constantin Damov, co-fondator al companiei de reciclare Green Group, se declara încă de acum un an susținător al taxării în funcție de cantitatea aruncată:

Nu cred că interzicerea ghenelor de gunoi și majorarea taxei la groapă de gunoi vor rezolva problema. Autoritățile trebuie să aibă în vedere sistemul „pay as you throw”. Atunci oamenii ar fi încurajați să-și reducă volumul de deșeuri generate și să plătească o factură mai mică pentru ridicarea gunoiului. Fără acest sistem nu vom avea efecte substanțiale.

În opinia acestuia, industria reciclatoare din România se confruntă cu două impedimente majore. Pe de o parte, cantitățile de deșeuri pentru prelucrare sunt insuficiente. Pe de cealaltă – calitatea deșeurilor este afectată de modul de colectare.

Noi importăm încă deșeuri și creștem de fapt realizările celor din vest, care colectează mai bine. De asemenea, calitatea deșeurilor este slabă. Acestea fiind colectate la grămadă, avem de-a face cu o infestare cu impurități care reduc de multe ori sub jumătate valoarea recuperată.

Legea deșeurilor de ambalaje, și ea pe lista de modificări

Proiectul referitor la taxarea la groapă nu este singura măsură de eficientizare a gestionării deșeurilor comunicată de Ministerul Mediului. Săptămâna trecută, Cristiana Pașca-Palmer a anunțat modificarea prin ordonanță de urgență a cadrului legal de gestionare a deșeurilor de ambalaje.

Una dintre modificări se referă la „posibilitatea reală” a generatorilor de deșeuri de ambalaje să-și atingă țintele de valorificare și reciclare prin resurse proprii, iar nu doar prin intermediul organismelor de transfer de responsabilitate. Iată cum a explicat ministrul modificarea, potrivit Agerpres:

„Această prevedere era deja cuprinsă în varianta din 2015, dar, în acea variantă, se obligau producătorii să-și colecteze din piață deșeurile rezultate din brand-uri proprii. (…) Asta punea foarte multe limitări. Noi am eliminat această prevedere, astfel încât orice producător în clipa de față poate recupera din piață orice tip de marcă de deșeu care corespunde tipurilor de ambalaje pe care acestea le pun pe piață.”

De asemenea, autoritățile le vor suspenda autorizațiile de funcționare OTR-urilor care nu-și vor atinge obiectivele de reciclare timp de doi ani consecutiv.

O altă măsură anunțată este aplicarea „unui sistem real de garanție-returnare a ambalajelor care vor fi reciclate”. Cu ajutorul lui, producătoriivor putea declara ambalajele reutilizabile, iar consumatorii le vor putea returna pentru refolosire sau reciclare.

spot_img

Ultimele știri