Tehnologia LED ne va lumina viitorul. Romania va deveni hub regional pentru piata de iluminare LED

Sistemele de iluminat au un rol foarte important in vietile noastre. Nu ne dam seama cat de vitale sunt pana cand nu se intrerupe alimentarea cu energie electrica, deoarece le consideram ca fiind ceva normal. Dar inventarea becului incandescent ne-a schimbat vietile. In prezent, problema se pune si in alti termeni – becurile incandescente si chiar cele mai economice, fluorescente, sunt deja ceva desuet, nu doar pentru ca lumina lor cam lasa de dorit, ci si din cauza consumului de energie ridicat, a substantelor toxice pe care le contin si a faptului ca se uzeaza destul de repede.

Insa tehnologia avanseaza cu pasi repezi, urmatorul pas in domeniu, o evolutie fireasca, fiind acum becurile LED. Aici intervine Optogan, o companie inovatoare in domeniul iluminarii ecologice bazata pe tehnologie LED de tip SSL, care, de astazi a ajuns si in Romania, pe piata locala a echipamentelor de iluminare bazate pe tehnologia LED. Si asta in conditiile in care Uniunea Europeana face eforturi sustinute pentru reducerea consumului de energie electrica si pentru eliminarea, pana in anul 2012, a becurilor ineficiente din punct de vedere energetic.

Produsele Optogan vor fi distribuite in Romania, Grecia si Bulgaria de compania KDF Energy, lider local in domeniul tranzactionarii emisiilor de gaze cu efect de sera.

De ce este mai buna tehnologia de iluminare LED:

Sistemele de iluminare LED ale Optogan au o luminozitate deosebita (lumina calda, alba, cu un efect pozitiv asupra bunei dispozitii), o durata de viata de pana la 35 de ani, eficienta energetica – consum de 10 ori mai mic decat cel al corpurilor de iluminat clasice – si nu contin elemente toxice precum mercur sau plumb.

Becurile produse de Optogan au un consum de 9 Wati, acesta fiind de 10 ori mai mic decat consumul becurilor cu incandescenta disponibile momentan pe piata. In plus, sistemele de iluminare Optogan au o durata de functionare de 50.000 ore. Altfel spus, o gospodarie care foloseste sistemele de iluminare in medie patru ore pe zi, 365 zile pe an, poate utiliza un bec cu tehnologie LED produs de Optogan pentru o perioada de peste 34 ani, sau sase ani de iluminare continua. Intr-o companie in care se tin aprinse 8 ore pe zi, de luni pana vineri, o sursa de iluminat Optogan poate fi utilizata pentru o perioada de 24 de ani.

Un bec obisnuit, folosit in case, care utilizeaza tehnologia LED, costa cam 20 de euro in prezent. Insa ca orice tehnologie noua, si aceasta se va ieftini intr-un timp relativ scurt, pe masura ce devine din ce in ce mai comuna. Iar beneficiile ei sunt evidente – o durata uriasa de viata, o lumina mai "normala"/ apropiata de realitate, in case, birouri si pe strazi, ca sa nu mai vorbim de factorul eco – consum mic de energie si lipsa substantelor toxice.

Spre exemplu, becul E27, recent lansat de Optogan a rezolvat problema fluctuatiei de lumina – fluctuatii care afecteaza sanatatea celor care lucreaza pentru perioade prelungite in medii iluminate artificial. E27 ofera o lumina calda, alba, cu un efect pozitiv asupra bunei dispozitii. Spre deosebire de lampile incandescente si fluorescente, acesta nu contine substante periculoase, precum mercur sau plumb.

Cresterea epitaxiala a cristalelor este cea mai importanta tehnologie a Optogan. Bazata pe principiile dezvoltate de academicianul rus Profesor Zhores I. Alferov, laureat al premiului Nobel pentru fizica, aceasta tehnologie a fost dezvoltata si patentata de catre un grup de cercetatori, absolventi ai Institutului Ioffe din St. Petersburg. Aceste patente au permis infiintarea, in 2004, o Optogan, de catre Maxim Odnoblyudov, Vladislav Bougrov si Alexey Kovsh.

Produsele bazate pe aceasta tehnologie au fost apoi dezvoltate de o echipa de cercetatori din intreaga Europa si produse de catre Optogan in Germania.

Iluminarea LED, perspective de consum

Oficialii Comisiei Europene estimeaza ca, pe viitor, corpurile de iluminat LED vor deveni o alternativa viabila atat pentru inlocuirea becurilor cu incandescenta cat si a solutiilor de iluminat CFL, care includ in procesul de productie vapori de mercur. Avantajele pe care aceasta tehnologie le aduce sunt multiple: durata de functionare de peste 50.000 de ore, consum energetic de 10 ori mai mic decat cel al corpurilor de iluminat clasice si lipsa oricaror elemente toxice. Datele oficiale publicate de UE arata ca utilizarea becurilor economice va aduce economii intre 5 si 10 miliarde de euro anual, la nivel european, fonduri care vor putea fi apoi investite in dezvoltare.

La nivel global, solutiile de iluminat bazate pe tehnologia LED au inceput sa fie adoptate pe piata abia din anul 2007, iar in prezent reprezinta aproximativ 5% din valoarea totala a vanzarilor de echipamente de iluminat. Pana in acest moment, aceasta tehnologie a fost in principal adoptata de marile companii, insa incepe sa fie o alternativa si pentru iluminarea in zonele publice sau rezidentiale.

Un studiu global, realizat anul acesta de compania Strategies Unlimited, arata ca vanzarile de corpuri si solutii de iluminat bazate pe tehnologia LED vor avea o crestere anuala de peste 20% pana in 2014. Principalii vectori de crestere vor fi imbunatatirea tehnologiei si reducerea preturilor produselor, strategia de eficientizare energetica, reglementarile legislative, dar si incurajarile fiscale oferite de diverse guverne din intreaga lume.

Optogan va comercializa pe piata din Romania chip-uri LED de iluminare, componente LED de iluminare, panouri si structuri iluminatoare adresand atat consumatorii individuali, cat si marile companii care urmaresc reducerea consumului de energie.

„Piata produselor de iluminare SSL are un potential extrem de important in urmatorii, avand in vedere eforturile depuse de Uniunea Europeana pentru reducerea, cu aproximativ 80%, a consumului de energie. Produsele de iluminare LED au un potential de afaceri de 25-30 milioane de euro pana la finalul anului 2012 in zona balcanica si ne asteptam ca Romania sa fie o tara cheie pentru dezvoltarea acestui segment in regiune”, a declarat Ove Sörensen, Senior Director Sales & Business Development in cadrul Optogan.

De asemenea companiile producatoare de corpuri de iluminat sau sectorul public, ce are nevoie de solutii de iluminare complete si eficiente din punct de vedere energetic.

„Solutiile de iluminare SSL, cu un consum redus de energie, reprezinta tehnologia viitorului in industria de profil. Optogan vizeaza pozitionarea ca lider pe piata est europeana a produselor de iluminare bazate pe tehnologia SSL,in Europa de Est. Ne asteptam la o crestere seminificativa a adoptiei iluminarii bazata pe tehnologia LED in urmatoarele 18 luni” a declarat Robert Ambrozie, reprezentantul KDF Energy care va coorodna parteneriatul cu Optogan in zona Balcanilor.

Totodata, Optogan dezvolta produse dedicate pentru iluminarea interioara si stradala, create special pentru a rezista la temperturi extreme fara a afecta calitatea luminii emise de acestea. Cu o rata de conversie de 130 lumeni per Watt, lampile si becurile Optogan au fost create special pentru a reduce consumul de energie electrica atunci cand sunt folosite.

„Am bugetat o investitie de 1,5 milioane de euro in urmatoarele 12 luni pentru dezvoltarea canalelor de distributie pentru produselor Optogan la nivel regional. Romania face parte, din primul val al extinderii companiei Optogan in zona Europei de Est”, a declarat George Brailoiu, proprietarul KDF Energy.

Despre Optogan

Fondata in anul 2004 de o echipa de oameni de stiinta rusi de la prestigiosul institut Loffe, din Sankt Petersburg, compania Optogan dezvolta si produce LED-uri de inalta luminozitate pentru aplicatii de iluminat. Tehnologia brevetata si designul produselor permit imbunatatiri concrete de performanta, precum si o reducere a costurilor pentru corpuri de ilumint bazate pe tehnologia LED. Cu un centru de cercetare si dezvoltare in Helsinki, o linie pilot de fabricatie in Germania, la Dortmund, Optogan isi dezvolta in prezent cea mai mare unitate de productie de LED-uri din Europa de Est la Sankt Petersburg, in Rusia. Investitorii financiari si actionarii Optogan includ nume ca Onexim Group, OAO  RIC si Corporatia Rusa de nanotehnologii.  

Florin Tulbure

Citeste si:

Acumulatorii cu polimeri sub forma de gel i-ar putea inlocui pe cei litiu-ion: Laptop-uri usoare si masini electrice mai eficiente

Acumulatorii viitorului, compusi din grafit si apa. Se incarca in doar cateva secunde

Inovatie MIT: Celule fotovoltaice tiparite pe hartie, tesaturi si plastic (VIDEO)

Imprimantele inkjet revolutioneaza industria energiei solare

Zece gadget-uri eco prin care poti fi mai "verde" in 2011 (FOTO)

spot_img

Ultimele știri