Teodor Frolu: Turiștii nu petrec mai mult de două zile în Deltă

Problema turismului în Delta Dunării este dată de durata pe care un turist o petrece în acest loc și de posibilitățile de relaxare pe care le are, a declarat, vineri, arhitectul Teodor Frolu, reprezentantul Asociației Ivan Patzaichin – Mila 23, în cadrul conferinței „Opțiuni de dezvoltare durabilă a Deltei Dunării: ecoturism și infrastructură verde”.

Problema turismului în Delta Dunării nu este dată de lipsa infrastructurii sau mai știu eu pe ce se bate monedă. Problema este dată de faptul că turiștii nu petrec mai mult de două zile în această arie naturală. Vrem să oferin o alternativă de recreere pentru turiști, dar să maximizăm și profitul care rămâne localnicilor. De exemplu, pentru o plimbare de o zi cu barca pescarul rămâne cu aproximativ 40%, restul de 60% se duce pe combustil”, a explicat Frolu.

Acesta a precizat că Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 va inaugura în acest an trei dintre cele mai ample proiecte inițiate în Delta Dunării, care pot demonstra că ecoturismul și infrastructura verde pot oferi acestei zone un viitor sustenabil. Principala caracteristică a acestor proiecte este că, la finalizare, ele vor aparține comunităților locale și integrate în activitatea curentă a locuitorilor.

M-aș bucura să pot spune, peste câțiva ani, că am pus semințele unor proiecte frumoase, care merg bine, și care după ce au fost sădite și îngrijite după puterile mele, au trecut în mâinile celor pe care i-am avut în gând atunci când am pornit la treabă: oamenii din Deltă, cei cărora le sunt dator cu copilăria mea, cu omul care sunt acum și felul de a privi lumea”, a declarat Patzaichin, prezent în cadrul conferinței.

Birdwatching la Caraorman, tur gastronomic în Mila 23 și infoturism la Crișani

La Caraorman, la Sanctuarul păsărilor, vom înființa prima infrastructură de birdwatching din Deltă. Vom construi mici bungalouri din papură care vor permite turiștilor să observe păsările în habitatul lor natural fără să le deranjeze. La Mila 23 vom încerca să dezvoltăm un tur gastronomic, prin selectarea a cinci gospodării, în urma unui concurs culinar. Fiecare gospodărie va gati o specialitate anume. De asemenea, ii vom ajuta cu echiparea unei bucătării și cu promovarea produselor”, a declarat Teodor Frolu.

Acesta a precizat că în localitatea Crișani se va organiza un centru de informare și dispecerizare a turisților care le va oferi acestora informațiile necesare pentru organizarea timpului.

Prin aceste proiecte dorim ca un turist să petreacă cel putin câte trei zile în fiecare localitate”, a mai spus Frolu.

Proiectul „Crișan, Caraorman, Mila 23 – Ecoturism pentru viitor” este derulat în parteneriat cu Administrația Rezervației Biosfera Delta Dunării, Primăria Crișan și Societatea Ornitologică Româna, și este finanțat prin Mecanismul Financiar SEE 2009-2014 – componenta 3 – Dezvoltare durabilă. Proiectul a demarat în iunie și se va finaliza în aprilie 2016. Bugetul administrat de toți partenerii este de 158.788 euro, dintre care 10% cofinanțare din surse proprii.

spot_img

Ultimele știri