Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Timisoara

text de Alexandra Kartman

Timisoara. Cei mai multi bucuresteni care ajung acolo au senzatia ca se afla in strainatate. De ce? Majoritatea spun ca, spre deosebire de Bucuresti, Timisoara este un oras curat, unde oamenii par sa aiba o doza mai mare de bun-simt, care se vede incepand de la retinerea de a arunca ambalaje pe strada, pana la caldura cu care ti se raspunde atunci cand ceri o indicatie de orientare in oras.

Pentru cineva care nu a ajuns niciodata in Timisoara, a vedea o fotografie cu un automat pentru hrana de porumbei spune multe despre ce promite orasul. Insa dincolo de aparentele frumoase, Timisoara este un camp de munca, in care primaria se impune benefic in mod constant. Sa vedem ce spune Gheorghe Ciuhan du, primarul Timisoarei, despre munca de gospodarire a orasului sau, pastrand perspectiva nevoii de protejare a mediului.

"Pentru un mediu sanatos, atractiv, Primaria Municipiului Timisoara nu face economii, proiectele fiind ierarhizate in functie de nivelul tehnologic, dar si de importanta social-economica", spune primarul Ciuhandu. "Avand in vedere ca municipiul Timisoara este un oras in expansiune economica, fiind pe locul doi dupa municipiul Bucuresti in ceea ce priveste investitiile, la nivelul orasului au luat fiinta noi societati comerciale care au participat la aceasta dezvoltare economica, sprijinind si, totodata, ducand in timp la dezvoltarea unei infrastructure moderne de nivel european si de eficientizare a cheltuielilor", adauga primarul Timisoarei.

Green Report: Cat de ecologic este in prezent transportul public in Timisoara?

Gheorghe Ciuhandu: Pana de curand, Timisoara nu a avut piste pentru biciclisti. Insa, in ultimii ani, a inceput construirea acestora, astfel ca, in momentul de fata, avem deja cativa kilometric de piste in zonele intens circulate din oras, cum ar fi Calea Aradului, Bulevardul 16 Decembrie, Stadionul "Dan Paltinisanu". De asemenea, toate investitiile care se fac in domeniul infrastructurii la drumuri tin cont si de necesitatea existentei pistelor pentru biciclisti.

In ceea ce priveste transportul in comun, cred ca Timisoara se poate lauda, in momentul de fata, cu unul dintre cele mai ecologice sisteme de transport public din tara. Avem un numar mare de tramvaie aduse cu sprijinul partenerilor nostri din Germania, am cumparat 55 de autobuze Marcedes care sunt putin poluatoare si, de curand, am finalizat licitatia pentru achizitionarea a 50 de troleibuze Skoda, care le vor inlocui pe cele existente incepand din primele luni ale anului viitor.

Cu ce realizari in domeniul protectiei mediului va puteti mandri?

Un important obiectiv pentru oras, pe care l-am realizat, a fost refacerea si reamenajarea Gradinii Zoologice a Municipiului Timisoara, care a presupus si achizitionarea mai multor specii de animale. De asemenea, am avut grija sa amenajam, la standarde europene, noi locuri de joaca pentru copii, sa refacem parcuri si scuaruri pentru odihna si agrement. Am plantat peste 10.000 de arbori si arbusti pe aliniamentele stradale, iar in partea de nord-vest a municipiului am realizat o perdea forestiera de 23 de hectare, pentru care am plantat peste 17.000 de copaci. Vrem sa asiguram o apa potabila de calitate, de aceea am forat fantani in toate cartierele municipiului si am retehnologizat la standarde europene statia de epurare a orasului pentru epurarea apelor uzate si a celor meteorice transportate prin sistemul de canalizare.

Mai mult, am infiintat servicii de specialitate in cadrul Primariei Municipiului Timisoara pe probleme de mediu, care au realizat planuri de reducere progresiva a emisiilor si au propus programe de conformare a centralelor CET Timisoara Centru si CET Timisoara Sud.

Vorbiti-ne putin despre retehnologizarea statiei de epurare a apei.

Programul – lansat in 2002 si prevazut a fi finalizat in 2008 – urmareste reabilitarea si modernizarea infrastructurii de mediu, de colectare si epurare a apelor uzate. Tehnologia ce se va implementa la statia de epurare va permite epurarea apelor uzate si tratarea namolurilor rezultate in conformitate cu normele europene de mediu (Directiva privind apele uzate urbane 91/271/EEC). Reabilitarea unor portiuni din reteaua existent de canalizare si construirea unor segmente noi de retea vor aduce imbu na tatiri sistemului de canalizare prin reducerea in filtratiilor si a scurgerilor, beneficiul final fiind al locuitorilor din zonele vizate de program. Datorita economiilor realizate prin ofertare, bugetul proiectului s-a diminuat de la 48,08 mili oane euro prevazute initial la 45,63 milioane euro, valoare consemnata in anul 2006. 70% din bugetul proiectului este asigurat din fonduri europene nerambursabile.

Noul laborator AQUATIM de analize ale apei potabile si uzate, o alta lucrare important in curs de executie, apartine ca amplasament de Uzina de Apa Industriala. Prin finantare insa, lucrarea apartine componentei programului ISPA de reabilitare a tehnologiei de epurare. Pana in prezent au fost realizate integral structura de rezistenta a cladirii si zidariile exterioare si a inceput executia compartimentarilor interioare. In pregatire imediata se afla executia acoperisului, definitivarea traseelor si pozitionarii instalatiilor interioare, urmate de realizarea finisajelor interioare.

In Timisoara exista un sistem de colectare selectiva a deseurilor? La nivelul institutiilor (primaria, dar si alte institutii publice pe care le cunoasteti) se gestioneaza separat hartia, sticla, metalul?

In prezent, municipiul Timisoara este in etapa de implementare sistemul de colectare duala a deseurilor la toti utilizatorii – gospodarii individuale, agenti economici si institutii publice. Acest sistem presupune colectarea separata la sursa a deseurilor reciclabile – hartie, carton, plastic, pet-uri, doze de aluminiu si, separat, deseurile biodegradabile. In prezent, fractia reciclabila se sorteaza manual si se valorifica pe piata interna de materiale reciclabile, insa, in curand, din fondurile proprii ale operatorului de serviciu de salubrizare urmeaza sa se realizeze o statie de sortare.

Articolul precedent
Articolul următor
spot_img

Ultimele știri