Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Tolo.ro semnalează radiații de 200 de ori peste limitele admise, la Muzeul de Geologie. Garda de Mediu infirmă

Ieri dimineața, site-ul tolo.ro avertiza că angajații Muzeului Național de Geologie din București au ținut secret un raport întocmit în luna mai 2016. Potrivit acestuia, în anumite zone ale muzeului se înregistrează radiații chiar și de 200 de ori mai mari decât limitele admise. În urma verificărilor efectuate tot ieri, Garda Națională de Mediu și Agenția Națională pentru Protecția Mediului au asigurat populația că nivelul radiațiilor este în limite normale.

muzeul de geologie radiații
Foto: Wikipedia

În investigația realizată, jurnaliștii site-ului tolo.ro semnalează că, în luna aprilie a anului trecut, un geochimist a măsurat radiațiile din Muzeul de Geologie din București. Potrivit lor, acesta ar fi descoperit 23 de depășiri ale nivelurilor admise. Deși i-ar fi avertizat pe cei din conducerea muzeului printr-un raport predat în luna mai, cei din urmă ar fi ținut secrete datele. Jurnaliștii susțin că, printre zonele periculoase, nesemnalizate corespunzător, se numără și spații în care vizitatorii au acces. Dintre acestea, amintim:

  • curtea muzeului, în care ar exista depozitate fragmente dintr-un mamut radioactiv, acoperite doar cu o prelată; aici, radiațiile ar fi, potrivit măsurătorilor consultate de jurnaliști, de 20 de ori mai mari decât limita admisă;
  • etajul trei al muzeului, în care sunt expuse fragmente din alt mamut radioactiv;
  • în pivnița de minereuri, a cărei intrare este situată tot în curtea interioară; conform raportului consultat de tolo.ro, radiațiile din interior ar fi fost de 200 de ori mai mari decât limita admisă; la intrarea în pivniță, radiațiile erau însă în limite normale.

Jurnaliștii precizează că depășirea limitelor de radiații nu îi afectează pe protestatarii din Piața Victoriei, dar i-ar putea afecta pe vizitatorii muzeului. Aceștia atrag atenția că au existat grupuri de copii și adulți care au trecut prin apropierea zonelor indicate de ei ca fiind periculoase. În plus, susțin că mai mulți angajați din cadrul instituției s-au îmbolnăvit și chiar au murit de cancer, fără ca medicii să fi stabilit însă o relație de cauzalitate între mediul de lucru și boală. Cu toate acestea, majoritatea au decis să păstreze tăcerea, susțin jurnaliștii.

Trebuie menționat și faptul că, în articolul inițial, jurnaliștii au oferit date eronate, pe care susțin că le-ar fi preluat din raport, lăsându-se astfel induși în eroare. Și-au cerut scuze și au rectificat.

Garda de Mediu și ANPM au efectuat ieri verificări

În urma sesizărilor, Ministrul Mediului, Daniel Constantin, a socilitat Gărzii Naționale de Mediu și Agenției Naționale pentru Protecția Mediului să facă verificări. Specialiștii celor două instituții s-au deplasat ieri pe teren și au măsurat radiațiile din 71 de puncte ale Muzeului de Geologie din Bcuurești. Potrivit comunicatului emis, radiațiile se situează în limite normale.

Determinările efectuate au acoperit toate laturile Muzeului Național de Geologie, vizând impactul asupra pietonilor şi mediului. În acest sens, s-au efectuat atât determinări la sol, la 1 m de sol, la zona de contact cu rocile expuse atât în faţa muzeului, cât şi în curtea interioară. Din analiza valorilor determinate de specialiştii ANPM, Laboratorul Naţional de Referinţă Radioactivitate, rezultă că acestea se încadrează în limita de variaţie a fondului natural de radiaţii, valori determinate orar, la nivelul întregii ţări, prin intermediul Reţelei Naţionale de Supraveghere a Radioactivităţii Mediului, conform OM nr. 1978/2010.

În plus, experții au măsurat și radiațiile din zone situate în afara traseului parcurs de vizitatori. Nici acolo nu au identificat depășiri ale nivelurilor admise.

spot_img

Ultimele știri