Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Turcia, zguduita zilnic de cutremure. Afla explicatia geologilor (VIDEO)

Turcia a fost lovita de un nou cutremur puternic, in urma caruia au murit 217 persoane, conform celui mai nou bilant, cel putin 1090 au fost ranite, iar numeroase cladiri din provincia Van (granita cu Iranul) si districtul Eris s-au prabusit.

Turcia este o tara in care cutremurele au loc zilnic, anul trecut fiind inregistrat un seism cu magnitudinea de 6 pe Scara Richter, produs in martie, care a ucis 57 de persoane si a ranit alte cateva zeci, in provincia Elazig tot din estul Turciei. In august si noiembrie 1999 alte doua cutremure s-au soldat cu 20.000 de morti in nord-vestul tarii, unde populația este mai densa.

Iar dezastrele din Turcia nu se vor opri aici, deoarece tara este traversata de mai multe placi tectonice importante, Eurasia, Africa, Arabia si Anatolia.

Teritoriul Turciei este prins la mijloc intre acesti giganti. Miscarile tectonice periodice se produc frecvent datorita faliilor nord si est-anatoliene. Falia Nord-Anatoliana este una decrosanta adanca transcrustala, cu miscari orizontale in sens opus – una se misca inspre vest si cealalta inspre est.

 „Falii sunt in toata lumea, dar nu toate se misca. Intr-adevar Turcia este traversata de o fractutra numita falia Nord-Anatoliana care se prelungeste inspre Iran intr-o zona tectonica denumita Zona Zagros. Cutremurul din estul Turciei, din preajma localitatii Van, este chiar in aria de legatura a faliei nord anatoliene cu zona tectonica Zagros, cutremurul a avut loc la o adancime considerata mica, adica la 7 km si din cauza ca a avut o intensitate mare, a provocat aceste importante pierderi umane si materiale”, a declarat, pentru Green-report.ro, Mircea Sandulescu – Profesor Academician si  membru al Academiei Romane, din cadrul Facultatii de Geologie si Geofizica a Universitatii Bucuresti.

In ceea ce priveste Romania, Mircea Sandulescu sustine ca „sistemul seismic tectonic din zona Vrancea este un altul, si nu are legatura cu falia Nord-Anatoliana. De altfel, cutremurele care s-au petrecut de-a lungul timpului in Turcia nu au fost urmate de replici in Romania.

Mircea Sandulescu a precizat ca acum expertii se tem ca Istanbulul ar putea fi afectat cutremure puternice produse din cauza acestor structuri active seismic.

„Aceasta structura este cunoscuta ca fiind o fractura crustala activa seismic. In lungul ei s-au produs mai multe cutremure mari. Ea ajunge pana in vest la Marea Marmara. De aceea, unii specialisti se tem ca se vor produce cutremure si in zona Marii Marmara, care ar insemna un pericol pentru Istanbul”, a explicat, pentru Green-report.ro, Profesorul Universitar Mircea Sandulescu.

 

Asa arata teritoriul Turciei din punct de vedere geologic:

Cel putin 217 persoane au murit si 1090 au fost ranite duminica in urma cutremurului cu magnitudinea de 7,2 pe Scara Richter, produs in provincia Van din estul Turciei, se arata intr-un nou bilant prezentat luni de ministrul turc de interne Idris Naim Sahin.

100 de persoane au murit în provincia Van, in apropiere de Iran, si 117 in districtul Ercis, a anuntat ministrul. Intensitatea cutremurului a fost masurata initial de Institutul american de Geofizica USGS la 7,3 si apoi a scazut-o la 7,2. USGS masoara puterea unui seism pe scara magnitudinii de moment /Mw/.

Observatorul turc Kandilli a sustinut ieri ca magnitudinea cutremurului a fost de 6,6. Iar Centrul Seismologic Euro-Mediteranean a stabilit magnitudinea seismului de duminica la 7,3.

In ultimele 24 de ore in Turcia au avut loc zeci de replici ale seismului, multe dintre ele cu magnitudinea de peste 5:

Foto: neftegaz.ru

Florin Tulbure

Citeste si:

Cutremur puternic in Turcia: Cladiri distruse si oameni prinsi sub daramaturi (VIDEO)

Macel in Turcia: Peste 217 morti si 1.090 de raniti

Un cutremur cu magnitudinea de 4 s-a produs in Vrancea

spot_img

Ultimele știri