UE nu are legislație care să asigure obținerea responsabilă a mineralelor

UPDATE Parlamentul European a votat în favoarea reglementării care împiedică comerțul cu minerale din zonele de conflict de-a lungul întregului lanț de aprovizionare. Mineralele din zonele de conflict incluse în noua legislație sunt aurul, cositorul (staniul), tantalul și wolframul. Extracția și comerțul acestor materii prime, în țări precum Republica Democratică Congo sau Columbia, au fost finanțate ilegal de către grupuri armate care încalcă drepturile omului.

 

1239861263_69a5fb925b_z

„Parlamentul European a transmis un semnal important”, spune Anna Backmann din partea organizației Christliche Initiative Romero (CIR). „Această decizie conduce la mai multă responsabilitate din partea companiilor implicate. Doar acestea pot verifica și urmări dacă mineralele din zonele de conflict sunt utilizate la fabricarea produselor electronice”, adaugă Anna Backmann. „Avem nevoie de transparență și raportare obligatorie de-a lungul întregului lanț de aprovizionare”, spune Michael Reckordt de la PowerShift e.V. Toate acestea sunt în acord cu principiile ONU privind Afacerile și Drepturile Omului, precum și a Standardelor ODCE pentru întreprinderile multinaționale. „Aceste companii nu s-au angajat până în prezent, în mod voluntar, să respecte cerințele minime privind respectarea drepturilor omului,” completează Michael Reckordt.

După votul de ieri din Parlamentul European, Comisia Europeană va trebui să revizuiască normativele în vigoare. CIR și PowerShift cer reglementări eficiente în cadrul campaniei europene „Stop Mad Mining”. Aceste apeluri sunt susținute pe plan internațional de către mai multe organizații ale societății civile,  de 140 de episcopi, investitori, companii mici și mijlocii și 44.000 de semnatari ai unei petiții on-line.

Campania “Stop Mad Mining”, compusă din doisprezece organizații europene și una din Salvador, cere reglementări clare în ceea ce privește standardele de mediu și sociale, inclusiv privind drepturile omului, în extracția și comercializarea de materii prime.

Uniunea Europeană este cea mai mare economie a lumii, cel mai mare bloc comercial din lume și patria a 500 de milioane de consumatori. În fiecare an minerale în valoare de milioane de euro vin în Europa din unele din cele mai sărace regiuni ale globului. UE nu are nicio legislație care să asigure faptul că firmele își obțin mineralele în mod responsabil. 157 de organizații din lume au transmis o scrisoare deschisă Parlamentului European prin care cer legislație care să aducă o schimbare în acest sens. Vă transmitem scrisoarea deschisă mai jos.

“Comerțul cu resurse – cum ar fi aur, diamante, wolfram, staniu, cupru și cărbune – continuă să perpetueze un ciclu de conflicte și încălcări ale drepturilor omului în multe regiuni mai fragile din lume.  Aceste resurse intră în lanțurile globale de furnizare și ajung în final în produse pe care le utilizăm în fiecare zi, cum ar fi avioane, automobile, telefoane mobile și laptopuri. Aceste bunuri fac legătura dintre noi și sutele de mii de oameni care au fost strămutați din cauza conflictelor în Republica Centrafricană și în Columbia. Ele ne leagă și de miile de oameni care au îndurat ani de violență și abuzuri în unele zone din Republica Democrată Congo și de victimele necunoscute ale unor organizații secrete de spionaj din Zimbabwe.

În martie 2014 Comisia Europeană a înaintat o propunere de regulament cu privire la comerțul cu minerale care generează conflicte, care, dacă este adoptată, nu ar reuși să aibă un impact semnificativ. Aceasta acoperă doar patru minerale:  staniu, tantal, tungsten și aur. Regulamentul este complet voluntar, oferindu-le celor 300-400 de importatori ai acelor minerale opțiunea de a obține aceste minerale în mod responsabil și de a raporta public eforturile lor în acest sens, printr-un proces cunoscut ca „audit due diligence pentru lanțul de furnizori”. Legea ar acoperi doar o parte infimă din companiile din UE implicate în acest comerț și nu acoperă staniul, tantalul, tungstenul și aurul care intră în UE în produsele pe care le utilizăm zi de zi.

Comitetul pentru Comerț Internațional din Parlamentul European a propus ulterior unele cerințe obligatorii – dar și acestea se aplică doar unei părți foarte mici din industria respectivă. Marea majoritate a companiilor implicate – inclusiv unele dintre cele care importă direct din zonele afectate de conflict și cele cu risc ridicat – nu ar avea nicio obligație să obțină resursele în mod responsabil. Companiile care importă produse ce conțin aceste minerale ar rămâne complet în afara oricărei obligații.

Acesta este un moment de răscruce ce oferă oportunitatea de progres. Dar propunerile legislative slabe existente ar face ca Europa să rămână în urma eforturilor globale, inclusiv cerințele obligatorii susținute de SUA și de 12 țări africane.

Dumneavoastră, ca Membru al Parlamentului, puteți face o diferență. Vă solicităm să votați în 20 mai pentru o lege care:

* Solicită tuturor companiilor care introduc minerale în UE – indiferent dacă sunt sub formă de materii prime sau înglobate în produse – să realizeze audituri ale lanțului de furnizori și să raporteze public conform standardelor internaționale.

* Este suficient de flexibilă încât să acopere în viitor alte resurse care pot fi asociate cu conflicte, încălcări ale drepturilor omului și corupție.

Simpla punere în discuție a comerțului foarte profitabil cu minerale care generează conflicte nu va reuși să pună capăt conflictelor, corupției sau abuzurilor. Totuși este esențială pentru asigurarea păcii și stabilității pe termen lung în unele dintre cele mai fragile și bogate în resurse regiuni din lume. Atâta timp cât o industrie ilicită poate să prospere neperturbată, comerțul cu minerale care generează conflicte va furniza și fonduri și motivație unor actori violenți și samavolnici. Cei care suportă costurile pentru eforturile noastre prea slabe de a reglementa acest comerț vor fi unii dintre cei mai săraci și mai vulnerabili cetățeni ai acestei lumi. Pentru ei, lipsa noastră de acțiune și afacerile iresponsabile înseamnă un cost foarte serios.”

Printre organizațiile semnatare se numără Amnesty International, Alburnus Maior, BirdLife Europe, Friends of the Earth Spain, MiningWatch Canada, Oxfam France, People for People.

spot_img

Ultimele știri