UE transforma deseurile alimentare in hrana pentru animale

Proiectul NOSHAN va transforma deșeurile alimentare, în special fructele, legumele și produsele lactate, în hrană pentru animale

Transformarea deșeurilor alimentare în hrană pentru animale, soluția favorizată de proiectul de cercetare NOSHAN, finanțat de UE, ar deschide noi oportunități pentru agricultori, reducând, în același timp, dependența Europei de importurile de hrană pentru animale, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene (CE).

Acest proces va implica crearea de noi locuri de muncă ecologice în unitățile de colectare și de tratate a deșeurilor, precum și în cele de fabricare a hranei pentru animale. Conceptul va fi în mod deosebit binevenit în zonele rurale, unde creșterea economică este mai puțin intensă decât în zonele urbane și unde industria hranei pentru animale reprezintă un motor economic puternic.

La nivel mondial, o treime din alimentele produse pentru consumul uman sunt pierdute sau risipite (în total 1,3 miliarde de tone per an), iar prelucrarea alimentelor produce o mare parte din această risipă. Fructele și legumele constituie cea mai mare parte din risipa de alimente. Aceasta înseamnă o mare risipă de resurse, incluzând apa, terenurile, energia, forța de muncă și capitalul”, a explicat doamna Montse Jorba de la Centrul tehnologic LEITAT din Spania, coordonatoarea științifică a proiectului NOSHAN.

Se estimează că cererea mondială de alimente va crește cu 70 % până în 2050, în timp ce o creștere accentuată a utilizării biomasei va pune, de asemenea, presiune asupra agriculturii. Hrănirea populației planetei fără a dăuna mediului este subiectul central al Zilei mondiale a alimentației, ediția 2014, precum și obiectivul mai multor proiecte de cercetare finanțate de UE.

Proiectul NOSHAN va transforma deșeurile alimentare – în special fructele, legumele și produsele lactate – în hrană pentru animale, cu costuri mici și cu consum mic de energie.UE investește peste 4 miliarde EUR în cercetare și inovare pentru a se realiza o bioeconomie europeană în care resursele noastre biologice regenerabile să fie utilizate la maximum. Agricultura este un sector esențial care asigură producția de alimente și gestionarea sustenabilă a resurselor naturale și care susține dezvoltarea zonelor rurale”, potrivit reprezentanților CE.

UE este sursa a 18 % din exporturile mondiale de alimente, în valoare de 76 de miliarde EUR. Dar în UE și în alte părți, deșeurile agricole grevează activitatea fermierilor și îi costă pe contribuabilii europeni între 55 și 99 de EUR per tonă.

spot_img

Ultimele știri