Uleiosul primește fonduri pentru a colecta șase tone de ulei uzat pe lună

„Uleiosul”, proiectul Asociației S.T.U.P. (Social Trading Urban Place), prin care uleiul alimentar uzat este colectat de la populație, în mod gratuit, este unul dintre proiectele finanțate prin granturile Spațiului Economic European (SEE) 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România în colaborare cu Fundația pentru Parteneriat, cu suma de 32.467 de euro.

cargoulei

„Banii asigură finanțarea pentru o perioadă de 12 luni a proiectului, adică până în 14 aprilie 2016. În luna iunie voi angaja doi colectori pe care îi voi selecta în urma propunerilor Comunității Bicicliștilor”, a spus Marian Scafaru, inițiatorul proiectului. De asemenea, pentru transportul uleiului vor fi cumpărate încă două cargo-biciclete electrice.

Potrivit proiectului de finanțare, echipa „Uleiosul” va trebui ca până la finalul proiectului să ajungă să colecteze șase tone de ulei uzat, iar după aceea câte șase tone de ulei uzat pe lună. „Pentru aceste obiective ne vom orienta mai mult pe domeniul HoReCa, unde cantitățile de ulei sunt mult mai consistente. De asemenea, nu vom abandona nici persoanele fizice, ci vom începe o nouă campanie de informare prin cartiere, iar din toamnă vom avea o campanie de informare și colectare și în școli”, a mai spus Marian Scafaru. Tot pentru a crește gradul de colectare o parte din banii obținuți din vânzarea uleiului uzat vor fi donați către aceste școli. De asemenea, “Uleiosul” este în negocieri cu un lanț de supermarketuri pentru demararea unui program de colectare de week-end prin care speră ca persoanele fizice să fie mult mai active. În momentul de față, „Uleiosul” colectează aproximativ 200 de litri pe lună.

O resursă regenerabilă

Un litru de ulei uzat aruncat la canalizare poate polua un milion de litri de apă, cantitatea necesară unui adult să supraviețuiască timp de 14 ani. Însă acesta poate fi transformat în biocombustibil, constituind o alternativă viabilă plantelor cultivate care ocupă mari suprafețe agricole. Dintr-un litru de ulei alimentar uzat se pot obține 900 de mililitri de biodiesel, iar din produsul secundar se produce un săpun natural, bun și pentru corpul uman.

Însă, în lipsa unei informării corecte și coerente, potrivit estimărilor existente 99% dintre utilizatorii casnici din România aruncă uleiul alimentar uzat la chiuvetă. Deșeurile de grăsimi și ulei alimentar nu numai că dăunează mediului înconjurător și omului, dar și depunerea acestora pe pereții sistemului de canalizare provoacă obturări regulate, efecte urât mirositoare, coroziune mai rapidă și au influență negativă asupra funcționării stațiilor de epurare și duce până la blocarea și distrugerea acestora.

Frecvența de curățire și întreținere a staților de epurare, pompare, țevi și sistemul de canalizare crește de cinci ori față de ciclul normal. Aceasta duce la o creștere enormă a costurilor asupra comunității. Eliminarea acestor efecte nefavorabile este posibilă dacă aceste deșeuri sunt colectate, tratate, filtrate și reintroduse în circuitul economic sub altă formă.

Citește și:

Un litru de ulei uzat poluează un milion de litri de apă, dar încă nu e perceput ca deșeu în România

Boeing vrea să zboare cu ulei prăjit

spot_img

Ultimele știri