Un adolescent din România a creat un încărcător de smartphone alimentat cu energie eoliană

Un adolescent din România a creat un încărcător de smartphone, special pentru bicicliști. Încărcătorul e alimentat cu energie eoliană, iar piesele necesare ca să-l construiești costă numai 5 dolari. Noi am stat de vorbă cu tânărul inventator, să aflăm mai multe despre el și pasiunile lui.

Tamás Imets

Tamás Imets are 16 ani și locuiește în Miercurea Ciuc. E în clasa a IX-a la Liceul de Arte ”Nagy István”, unde studiază arte vizuale și arhitectură.

I-a venit ideea să facă dispozitivul ăsta fiindcă merge des pe trasee cu bicicleta și mereu se trezește cu bateria telefonului complet descărcată. A postat apoi instrucțiunile de realizare pe Instructables.com, unde își prezintă toate invențiile. Acesta e cel mai mare site de DIY din lume, e gratis și accesibil tuturor, spune Tamás.

Ca să îți  construiești singur un astfel de încărcător ai nevoie de un minimum de cunoștințe de electronică. În tutorialul de pe Instructables.com, Tamás enumeră toate instrumentele de lucru și materialele de care ai nevoie, apoi explică foarte clar fiecare pas pe care trebuie să îl urmezi, atât prin cuvinte cât și cu ajutorul imaginilor.

Tamás a văzut un încărcător asemănător pe eBay, dar acela costă 112 dolari; cel creat de el e făcut din resturi și părți de circuit extrem de ieftine, care nu te costă mai mult de 5 dolari.

Tamás Imets

Tamás Imets

Tamás Imets

Tamás Imets

Pe Instructables.com au loc și multe concursuri pe teme tehnologice. Tamás a participat pentru prima oară la un concurs acum patru luni, și a luat un ”Runner up Prize” pentru un încărcător alimentat de energie solară, eoliană sau hidraulică, care include și o baterie externă. După două luni, a obținut ”Second Prize” la un concurs în care s-a înscris tocmai cu încărcătorul de smartphone montat pe bicicletă.

A mai creat multe alte dispozitive și toate instrucțiunile necesare construirii lor se găsesc, de asemenea, pe pagina lui de pe Instructables. Majoritatea creațiilor lui sunt pentru bicicliști: ciclismul e cealaltă mare pasiune a lui. De curând a creat un mini-casetofon, tot pentru bicicletă.

L-am întrebat de unde îi vin ideile. „Cred că este foarte greu de explicat. Câteodată nevoile nasc idei, sau ideile vin numai așa, din senin. Uneori, la școală sau oriunde, întâmplător, apare o idee, pornind de la orice lucru”, spune Tamás.

Tamás Imets bicycle boombox

Tamás Imets bicycle boombox

Tamás Imets

Tamás Imets

Încă din primii ani ai copilăriei, Tamás construia obiecte din piese LEGO. A primit la un moment dat un LEGO cu motor electric ce funcționa cu baterii și s-a apucat să construiască păianjeni, dinozauri și alte feluri de roboți. Încet, încet, a trecut la proiecte tot mai complicate. Pasiunea lui pentru electronică s-a îmbinat apoi cu materiile care i-au plăcut cel mai mult în gimnaziu: fizica, chimia, biologia și matematica.

„Părinții și bunicii mei m-au susținut totdeauna dar și prietenilor mei le-a plăcut hobby-ul meu. Urmând planurile lui Leonardo da Vinci, am construit împreună cu prietenii mei o pasăre electrică, care a și zburat. Mereu i-am admirat pe inventatorii mari ca Steve Wozniak sau Nikola Tesla. Și ei mi-au fost exemple de urmărit”, povestește Tamás.

Cu bicicleta a învățat să meargă de la bunicul lui. Acum o folosește în fiecare zi, merge la școală și aproape oriunde cu bicicleta. Face trasee de biciclete cu prietenii până în sate apropiate, iar vara trecută a fost chiar într-o tabără de bicicliști, în munții Harghitei.

„În ultima vreme s-au construit mai multe benzi pentru bicicliști. Acestea sunt defalcate din trotuare și pietonii s-au obișnuit până acum destul de bine. Și șoferii sunt tot mai atenți la bicicliști”, spune Tamás despre infrastructura pentru bicicliști din Miercurea Ciuc.


Mai citește și:

VIDEO GeoOrbital a reinventat roata de la bicicletă

Dispozitivul care transformă orice bicicleta într-una inteligentă (Video)

spot_img

Ultimele știri