Un român poate aștepta până la 4 ani pentru a fi autorizat ca producător de energie

În România nu există o procedură clară care să permită persoanelor cu instalații de energie regenerabilă să se conecteze la rețeaua electrică și să valorifice energia, așa cum este în alte țări din Europa. Din această cauză, cetățenii interesați pot aștepta și patru ani până obțin toate autorizațiile, iar cei mai mulți renunță. 

Autoritățile au redus din ambițiile României pentru o tranziție către energie verde, iar acum industria este în declin. Uniunea Europeană este în mijlocul unui proces de redefinire a sistemului energetic, iar prima poziționare a României a fost împotriva tendinței europene de a înverzi industria energetică. Împreună cu cetățeni și reprezentanți ai industriei producătoare de energie regenerabilă vom intensifica eforturile pentru o mai bună legislație în domeniu“, a declarat Ionuț Ruscea, coordonatorul campaniei “Energy Citizens”, inițiată de Greenpeace România.

Campania, lansată la sfârșitul săptămânii trecute, se adresează cetățenilor, comunităților, companiilor și instituțiilor publice care vor să devină producători de energie curată. Conceptul de consumator activ se numește prosumator și reprezintă persoana, gospodăria sau IMM-ul care își produce propria energie și are posibilitatea de a furniza excesul de energie în rețeaua națională.

Un studiu realizat recent arată că 112 milioane de cetățeni “prosumatori” pot produce 19% din cererea de energie a Europei până în 2030. Până în 2050 jumătate dintre cetățenii deveniți prosumatori vor genera aproape jumătate din necesarul de energie electrică al Europei.

Definirea termenului de prosumator

Potrivit Stategie energetice a Românie, prosumatorul sau consumatorul activ este definit ca un producător de energie care, având posibilitatea de a-și optimiza momentul de consum, respectiv de injectare a energiei din producția proprie în rețea în funcție de prețul instantaneu al energiei, poate modifica profilul curbei de sarcină aplatizând vârfurile și „ridicând” golurile.

Astfel, prosumatorul poate contribui la integrarea în Sistemul Energetic Național (SEN) a producției intermitente din Surse Regenerabile de Energie (SRE), reducând costurile de echilibrare.

Noua directivă actualizată de promovare a SRE (CE 2016b) propune garantarea dreptului consumatorilor individuali și al comunităților locale de a deveni prosumatori și de a fi remunerați pentru energia livrată în rețea, precum și alte mecanisme ce înlesnesc această tranziție.

Spre exemplu, consumatorii vor avea dreptul de a solicita de la furnizor un contor inteligent și un contract cu preț dinamic, care să le permită să-și adapteze consumul la variația prețului energiei electrice.

România are un plan de acțiune pentru dezvoltarea rețelelor inteligente, adoptat prin Ordinul 2081 din 2010 al Ministrului Economiei, Comerțului și al Mediului de Afaceri, dar implementarea lui se confruntă cu întârzieri.

Autoritatea Națională pentru Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) va crea cadrul de reglementare necesar integrării prosumatorilor în rețelele de utilități și al accesului producției prosumatorilor pe piața angro – de exemplu, funcționarea agregatorilor de sarcină, care reunesc producția unui număr mare de prosumatori până la depășirea unui prag de capacitate (de exemplu, 0,5 MW) pentru participarea la piața angro; sau funcționarea platformelor de tip peer-to-peer în micro-rețele.

spot_img

Ultimele știri