Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Urangutanii au invatat sa faca schimb de favoruri

Urangutanii se ajuta intre ei sa obtina hrana prin schimb de monezi fictive doar daca ajutorul vine din ambele directii, au descoperit cercetatorii de la Universitatea St. Andrews, informeaza BBC News. Acestia scriu intr-un articol din Biology Letters ca aceasta este prima dovada de “reciprocitate calculata” la primate.

Cercetatorii au descoperit ca urangutanii pot invata valoarea monezilor si pot face schimb de monezi intre ei, ajutandu-se sa obtina banane. Gorilele si cimpanzeii au fost, insa, mai putin dispusi sa coopereze.

Doi urangutani de la gradina zoologica din Leipzig, Germania, Bim si Dok, au demonstrat ca urangutanii se ajuta intre ei conditionat. Initial, li s-au dat mai multe seturi de monezi fictive si au invatat valoarea diferitelor tipuri. Un animal poate schimba un tip pentru banane pentru sine, alt tip pentru a castiga banane pentru partener, iar un al treilea tip nu avea valoare.

Initial, Dok, femela, se pricepea cel mai bine la a face schimb de monezi pentru a obtine banane pentru Bim, masculul. Uneori, Bim arata catre monezi pentru a o incuraja. Dar el era mai putin interesat in a face schimb de monezi pentru a obtine banane pentru ea. Pe masura ce ea devenea tot mai putin dispusa sa-l ajute, Bim raspundea prin a fi tot mai dispus, pana ce eforturile lor deveneau mai mult sau mai putin egale.

“Asta inseamna ca exista un calcul in spatele generozitatii”, explica cercetatoarea Valerie Dufour, care a condus studiul de la universitatea scotiana. “Daca nu imi dai destul, nu-ti dau nici eu, dar daca imi dai suficient, atunci iti cumpar cooperarea si o asigur oferind si eu”, explica aceasta mecanismul reciprocitatii calculate.

 

spot_img

Ultimele știri